Зелено свјетло за нови прелаз код Братунца крајем мјесеца

Ведрана Кулага
Зелено свјетло за нови прелаз код Братунца крајем мјесеца

Бањалука - Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ припремила је терен за расписивање дугоочекиваног међународног тендера за изградњу граничног прелаза код Братунца, а одобрење за тај потез могли би добити крајем овог мјесеца.

Нови гранични прелаз између БиХ и Србије на Дрини који ће да повезује Братунац и Љубовију мјесецима је био у жижи јавности док нису посложене све коцкице и дате сагласности како би цијели процес био одблокиран.

У УИО су потврдили да је све спремно и да чекају да Управни одбор УИО одобри расписивање тендера вриједног 3,5 милиона КМ.

- Надамо се да ће до краја овог мјесеца бити објављен јавни тендер - казали су у Управи.

Сједница Управног одбора УИО, чији су чланови, између осталих, министри финансија БиХ, РС и ФБиХ, заказана је за 30. август, а према незваничним информацијама министри би тада могли да се изјасне о том питању.

УО треба да одобри још око 3,5 милиона КМ за тај пројекат јер је првобитно планирано да прелаз кошта 11 милиона марака, али су надлежни након категоризације изашли с процјеном од 14,5 милиона.

Када су у питању изградња граничног прелаза и пуштање у функцију моста између Братунца и Љубовије, према посљедњим информацијама, при крају су и радови на приступним путевима. Након завршетка овог пројекта, поново би требало да буде успостављен теретни саобраћај између Братунца и Љубовије, који је обустављен прије неколико година због дотрајалости старог моста.

Тиме би се, према ријечима надлежних, знатно скратио пут за превоз робе из унутрашњости БиХ у централну Србију.

Комплетну градњу моста и приступних путева из правца Србије финансирала је Влада Србије.

БиХ и Србија постигле су споразум о граничним прелазима у априлу ове године, чиме је отворен пут за коначно рјешење изградње заједничког граничног прелаза на мосту “Братољуб” преко ријеке Дрине. Из општине Братунац раније су поручили да су добре вијести дуго чекали и додају да ће ово бити главни ослонац за развој.

Мост

Мост “Братољуб” је дуг 227 метара, а широк 14 метара, са осам стубова од чега су четири у Дрини и по два на обалама ријеке, а укупна вриједност је 13 милиона евра. Градњу је финансирала Србија.

Званичници Српске и Србије су у мају прошле године, када су обишли радове на мосту, истакли да се ради о важном пројекту који ће показати да Дрина спаја, а не раздваја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана