Уговори и за сталне послове и за пошту и вјерске обреде

Свјетлана Шурлан
Уговори и за сталне послове и за пошту и вјерске обреде

Бањалука - Руководиоци у министарствима на нивоу БиХ протеклих година су на основу уговора о дјелу ангажовали десетине људи међу којима је било и оних који су отпремали пошту, изводили забавни програм и служили вјерске обреде.

Ревизори годинама понављају да ангажовање људи који раде на основу уговора о дјелу треба смањити.

Најновији подаци о овом начину запошљавања објелодањени су из одговора министарстава у Савјету министара БиХ на питање посланика у Представничком дому Парламента БиХ Саше Магазиновића који  је затражио податке о томе колико је у овом мандату запослено људи на основу уговора о дјелу и на којим пословима. Министарство одбране БиХ је у периоду 2015-2017. година закључило највише уговора о дјелу и ангажовало 48 особа. Ресор одбране је ангажовао и водитеље програма, предаваче, извођаче и организаторе културно-забавног програма и вршиоце вјерских обреда.

- У питању су привремени послови са кратко дефинисаним термином, најчешће једнодневни, који нису дио позиција дефинисаних Правилником о унутрашњој организацији, нити формацијама команди и јединица Оружаних снага БиХ - истакли су у Министарству одбране БиХ које је једино навело и примања која су исплаћена уговорима чији су хонорари износили углавном по неколико стотина марака.

Министарство финансија и трезора БиХ ангажовало је десет особа. На основу уговора о дјелу запошљавани су радници на административним и помоћно-техничким пословима за потребе запослених у кабинету министра и за стручне послове у вези са вршењем дужности министра. Ангажовани су радници и за анализе у вези са буџетом и радом министарства, симултани преводиоци, стручњаци за обуку из области јавних набавки, процјенитељи вриједности службених возила и сниматељи и монтажери.

У Министарству безбједности БиХ навели су да су на основу уговора о дјелу ангажовали 11 особа углавном на административним и пословима и пројектима који се тичу сарадње са ЕУ. Министарство за људска права и избјеглице је ангажовано више извршилаца на основу уговора о дјелу.

- Већи дио уговора закључен је прије почетка овог мандата, а ријеч је о 18 уговора. У регионалним центрима Сарајево, Бањалука, Мостар и Тузла је 13 извршилаца, четири су у Избјегличко-прихватном центру "Салаковац" и Реадмисионом центру у Мостару, а један се односи на услуге превођења. Ангажовање извршилаца по истом основу настављено је и у овом мандату - навели су Министарству за избјеглице и људска права.

У Министарству правде БиХ је на основу уговора о дјелу ангажовано девет особа, које су углавном мијењале раднике који су одсуствовали са посла. Међу њима су ИТ администратор, стручни савјетници за протоколарне послове и односе с јавношћу, стратешко планирање, међународне уговоре и правну помоћ и сарадњу у грађанским стварима и стручни сарадник за пројекте помоћи.

Министарство транспорта и комуникација БиХ је навело да су продужили четири уговора из претходног мандата и да су у овом ангажована још три извршиоца којима уговори о дјелу нису више на снази. Ангажовани су извршиоци који прате приходе и евидентирају трошкове министарства, анализирају прописе и израђују рјешења из области транспорта, раде на пословима у вези са дозволама за превоз и административне послове. Занимљиво је да је на основу уговора о дјелу ангажована и особа за примање и уручивање аката, разврставање, уписивање и унос података у рачунар, отпрему поште, вођење доставне књиге поште, вођење и одлагање предмета и остале послове писарнице.

Одговор у Парламент БиХ још није стигао из министарстава иностраних послова, спољне трговине и економских односа и цивилних послова.

Посланик у Представничком дому Парламента БиХ Душанка Мајкић рекла је да запошљавање на основу уговора о дјелу генерише злоупотребе јер се запошљавају људи без икаквих услова.

-  Ревизори годинама стављају примједбе на то, али нема помака. Не постоји политичка, кривична, ни материјална одговорност за то што се руководиоци институција тако понашају. Ни у Парламенту БиХ не постоји политичка снага која ће смијенити неког од министара зато што заборавља шта кажу закони и ревизори. Постоји и експлицитан став да Савјет министара БиХ доноси одлуку за свако запошљавање, али то су само приче. Нико се не обазире на то, поготово што је изборна година и политичке партије журе да убаце што више људи на различита мјеста - нагласила је Мајкићева.

Осим на велики број уговора о дјелу, ревизори су истакли да су у многим институцијама открили да су уговори склапани за обављање послова које би требало да раде стално запослени. Уз то је било и оних који су по основу уговора о дјелу ангажовани на дужи период.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана