Тиха освета експерата за укидање накнада

Свјетлана Шурлан
Тиха освета експерата за укидање накнада

Бањалука - Три члана Управног одбора Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ из реда експерата блокирају усвајање важних докумената, а та одлука својеврсна је одмазда, јер им је укинута мјесечна накнада од 3.200 марака.

На посљедњој сједници Управног одбора УИО, одржаној у четвртак, нису усвојени извјештај о раду за 2017. и приједлог допуне плана рада за 2018. годину, нити одлука о поступању УИО са одузетом и уступљеном робом.

- Нису усвојена документа која обезбјеђују нормално функционисање УИО и унапређење њеног рада. Управни одбор уопште није водио било какву расправу о извјештају о раду. Три министра финансија су подржала извјештај, али три експерта су гласала против и то без било каквог коментара о томе зашто извјештај није заслужио пролазну оцјену - истакли су у УИО.

Појаснили су да су три експерта била и против допуне плана рада, иако је УИО у тај документ само уврстио обавезе које је препоручила Канцеларија за ревизију институција БиХ. Те препоруке су у програме рада морале уврстити све институције БиХ у складу са закључцима Савјета министара и Парламента БиХ.

- Све поменуто, али и многе друге тачке дневног реда на претходним сједницама Управног одбора, које су имале за циљ једино унапређење рада УИО нису усвојене, јер су три експерта гласала против - рекао је начелник Одјељења за комуникације и међународну сарадњу у УИО БиХ Ратко Ковачевић.

Ситуација у којој изостаје доношење важних одлука за функционисање УИО траје од 26. фебруара 2016. године.

- Од тада члановима Управног одбора из реда експерата није исплаћена накнада. Ступањем на снагу допуна Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ престала је примјена одлуке Управног одбора на основу које им је до тада исплаћивана мјесечна накнада од 3.200 КМ - појаснио је Ковачевић.

Додао је да УИО од тада није добио нову одлуку Управног одбора о висини накнада за експерте на основу које би вршио исплату.

- Ни то ни судски спорови које појединачно воде експерти против УИО у вези са тим не би смјели да буду разлог да они блокирају рад једне од најважнијих институција у БиХ, од чијег рада се највећим дијелом финансирају сви нивои власти и од чијег рада зависи функционисање привреде - нагласио је Ковечевић.

У УИО су навели да су спекулације појединих чланова Управног одбора из реда експерата, да би директор УИО Миро Џакула требало да поднесе оставку јер није усвојен извјештај о раду за 2017. годину потпуно неутемељене.

- Посебно нису утемељене из разлога што је 2017. година била најуспјешнија за УИО од његовог оснивања и година у којој су прикупљене рекордне 7,044 милијарде КМ индиректних пореза - истакли су у УИО.

Члан Управног одбора УИО из реда експерата из Српске Миодраг Кудић је рекао да није у БиХ и да не може да даје изјаву путем телефона. Члан Управног одбора из реда експерата из ФБиХ Мухамед Козадра није одговарао на позиве "Гласа Српске", док је његов колега Исмет Суљендић за медије у ФБиХ казао да је разлог за неприхватање извјештаја о раду сасвим другачији од оног што тврде у УИО.

- Јесте чињеница да нам накнаде нису исплаћене у протекле двије године и да смо због тога покренули судске поступке. Међутим, Управни одбор се састаје сваки мјесец и на тим састанцима се усвајају одлуке, а неусвајање извјештаја нема никакве везе са неисплаћивањем накнада - истакао је Суљендић.

Додао је да експерти размишљају својом главом и не могу прихватити оно што је супротно закону.

- Било је тако накарадних приједлога да то није за причу. Разлог за неусвајање извјештаја је што опадају нето у односу на бруто приходе. Јесте наплаћено више од седам милијарди марака у прошлој години. Међутим, ту се ради о бруто приходима, док су нето приходи мањи од оних из 2010. године - казао је Суљендић и додао да је то посљедица великог поврата ПДВ-а.

Накнаде

Допуном Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ уједначене су накнаде за све институције БиХ.

Оне од 2016. године појединачно могу да износе 475 КМ, о чему је свака институција требало да донесе одлуку којом ће то спровести у пракси.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана