Сукоб у власти БиХ закочио реформе

Жељка Домазет
Сукоб у власти БиХ закочио реформе

Сарајево - БиХ од 2016. године прави одлучне искораке на европском путу, али је динамика реформи у протеклих 18 мјесеци успорена, рекао је јуче комесар ЕУ за политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханес Хан у видео-поруци поводом објављивања извјештаја Европске комисије о напретку у БиХ.

Извјештај је јуче специјални представник и шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк званично уручио замјенику предсједавајућег Савјета министара БиХ Вјекославу Беванди.

- У протекле три године од усвајања Реформске агенде примијетио сам охрабрујуће знакове који су довели до позитивног замаха у кредибилности земље као међународног партнера. Ипак, динамика реформи у БиХ у протеклих 18 мјесеци је успорена и земљи пријети опасност од повратка обрасцу у којем су лични и страначки политички интереси испред интереса грађана - истакао је Хан.

Он је оцијенио да су то вјероватно први знаци предизборне кампање за опште изборе у октобру, али и упозорио да избори не смију бити коришћени као изговор за уцјењивање у европским тежњама БиХ.

- Од власти у БиХ очекујемо да обезбиједе одржавање избора и несметано спровођење изборних резултата, што подразумијева и изналажење рјешења за избор делегата у Дом народа Парламента ФБиХ - истакао је Хан.

У извјештају Европске комисије наведено је да је на нивоу БиХ с изузетком неколико реформи и посебно усвајања измјена Закона о акцизама спровођење реформи каснило због недостатка договора између чланова владајуће коалиције.

- На усвајање закона проистеклих из Реформске агенде негативно су утицале тензије између владајућих странака и опструкције од стране опозиционих странака у парламентима на нивоу БиХ и ентитета. То је довело до успоравања темпа реформи. Реформска агенда је ефикасно спровођена када су ентитети и БиХ сарађивали на координисан начин - пише у извјештају.

Хан је казао да му је драго што ЕУ припрема детаљно мишљење о захтјеву БиХ за чланство у Унији и увјерава да ће ЕУ на том путу наставити да пружа БиХ смјернице у политичком смислу и издашну финансијску подршку.

- Стабилнија, демократска и просперитетна БиХ у уједињеној и снажној Европи циљ је на чијем остварењу раде сви. Не сумњајте да ће вас ЕУ наставити подржавати на сваком кораку овог пута. Европски пут је јединствена прилика да БиХ унаприједи економске прилике и животни стандард грађана. Грађани не смију допустити да таква прилика буде пропуштена или ослабљена због личних или страначких политичких интереса - истакао је Хан.

Беванда је послије преузимања извјештаја нагласио да се основне примједбе у документу односе на питања у вези са којима није било дијалога и политичке одговорности да ствари буду помјерене са мртве тачке.

- Такво је питање измјена Изборног закона БиХ, иако је потребно да буду организовани општи избори у октобру и обезбијеђени услови за спровођење резултата. Времена је све мање за тај посао, али не смијемо одустати - казао је Беванда и додао да БиХ не смије одустати од европског пута, као што се није одустало ни од договора о механизму координације, који је олакшао комуникацију унутар БиХ и ојачао везе са европским институцијама.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић истакао је да је извјештај потврдио да је постигнут напредак, али је поново констатовано да су политичке опструкције успориле спровођење реформи. Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Сташа Кошарац је изјавио да су европски званичници признали да Савјет министара представља пропали пројекат који у протекле три и по године није донио ништа добро грађанима БиХ, а поготово Српске.

- Извјештај није позитиван, а међу земљама западног Балкана БиХ се налази на посљедњем мјесту процеса проширења ЕУ - рекао је Кошарац.

Правосуђе

У извјештају је наведено да је постигнут напредак у правосуђу, али да реформе напредују спорим темпом.

- Измјене Закона о кривичном поступку треба да буду у складу с међународним стандардима и не би требало да угрозе способност институција да рјешавају случајеве организованог криминала, корупције и других изазова за владавину права - пише у извјештају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана