Strahinja Rašeta pao u Beogradu

M. Dizdar
Strahinja Rašeta pao u Beogradu

BEOGRAD - Strahinja Rašeta (23) iz Klenka kod Šapca u Srbiji, jedan od najtraženijih kriminalaca u regionu, uhapšen je u noći između petka i subote u Beogradu, potvrđeno je u Ministarstvu unutrašnjih polova Srbije.

Rašeta se sumnjiči ili bar dovodi u vezu sa ubistvima vođe "bežanijskog klana" Gorana Mijatovića Mite i Vojislava Jekića, policijskog inspektora koji je bio svjedok na suđenju za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana, Borisa Govedarice u Lukavici u Istočnom Sarajevu, za pokušaj ubistva Đorđa Ždrala u Istočnom Sarajevu, kao i pljačku splitske pošte i druga krivična djela.

Rašeta, za kojim je posljednja potjernica raspisana poslije pljačke pošte u Splitu, iz koje je ukradeno dva miliona evra, "pao" je u Beogradu, gdje se skrivao posljednjih nedjelja, odnosno, odmah poslije ove spektakularne akcije u Hrvatskoj.

Prema saznanjima policije, koja je ranije objavio "Glas Srpske", Borisa Govedaricu, u "sačekuši", ubili su Strahinja Rašeta i Milan Mitić iz Srbije, u Lukavici 24. avgusta prošle godine.

"Darko Elez ponudio je Daliboru Ristiću iz Loznice 30.000 evra za likvidaciju Đorđa Ždrala, koji je prihvatio, zatim uzeo avans od pet do deset hiljada, a potom kao egzekutore angažovao Rašetu i Mitića. Kako se sve završilo neuspješno i kako nisu bili u prilici da likvidiraju Ždralu, promijenjen je plan i izabrana druga meta, Govedarica", rekao je ranije "Glasu Srpske" izvor iz MUP-a RS.

Policija sumnjiči Rašetu da je 6. oktobra 2006. godine u Istočnom Sarajevu pokušao da ubije kriminalca Đorđa Ždrala, koji je u sukobu s vođom konkurentskog kriminalne grupe Darkom Elezom. Rašeta je u pucnjavi ranjen u nogu. Utvrđeno je da je vozilom kojim je Rašeta pobjegao sa mjesta gdje je pokušao da ubije Ždrala upravljao Milan Mitić.

Okružno tužilaštvo u Šapcu u Srbiji zbog pokušaja ubistva Ždrala pokrenulo je istragu protiv Rašete i još sedam lica osumnjičenih da su mu pružili pomoć. Među osobama koje su mu posredno ili neposredno omogućile da ilegalno sanira povredu su nekadašnji sekretar stručnog štaba Fudbalskog kluba "Crvene zvezde" Vojislav Lalatović (60) i suvlasnik beogradske klinike "Anlave" dr Slobodan Ivanović (57). Osim Zorana Mitrovića (28) iz Loznice, koji je revolveraša prevezao čamcem preko Drine, koji je u pritvoru u Šapcu, ostalih šestoro osumnjičenih braniće se sa slobode.

Kao neposrednog aktera pokušaja ubistva u Sarajevu Rašetu je  identifikovala policija BiH.

U skladu sa 2005. godine potpisanim ugovorom o uzajamnoj pravnoj pomoći i saradnji u građanskoj i krivično-pravnoj materiji, Ministarstvu pravde Republike Srbije 20. juna 2007. upućena je zamolnica, poslije čega su policijski organi Srbije preuzeli slučaj.

Rašeta se pominje kao saučesnik Slaviše Bilinca iz Sokoca, osumnjičenog za aktiviranje eksploziva i ubistvo Gorana Mitića, 2. oktobra 2006. godine. Kako policija sumnja, ubistvo je naručila grupa Dejana Milosavljevića Keke, čiji ogranak na čelu sa Ljubanom Ećimom je uhapšen u Beogradu sa velikom količinom droge prošle godine.

Rašeta je dovođen i u vezu s ubistvom Vojislava Jeknia, bivšeg načelnika policije u Loznici, u aprila 2006. godine.

Planirao nova ubistva

S obzirom na to da se Rašeta skrivao u Beogradu, iako je, prema tvrdnjama izvora iz podzemlja, bio bezbjedniji u nekoj od bivših jugoslovenskih republika, policijski inspektori pokušavaju da otkriju da li je on možda u srpsku prijestonicu došao s novim zadatkom i kojim?!

Osim za pljačke, kako navode policijski izvori, Rašeta se sumnjiči i za učešće u nekim likvidacijama, pa se provjerava da li je nekog možda namjeravao da likvidira i eventualno koga.

  

MUP RS o hapšenju saznao iz medija

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske su nam rekli da još nemaju službene potvrde iz Beograda o hapšenju Strahinje Rašete. Potvrdili su da je za njim raspisana međunarodna potjernica i da procedura traje nekoliko dana. O hapšenju su saznali iz medija. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana