Srbija putevima i mostovima učvršćuje prijateljstvo sa BiH

Srbija putevima i mostovima učvršćuje prijateljstvo sa BiH 08.09.2017 09:38 | Željka Domazet

Sarajevo, Istočno Sarajevo - U posjetu BiH došao sam da bih rekao da BiH u Srbiji ima pravog i iskrenog prijatelja i da to prijateljstvo pokazuje kroz poštovanje njenog teritorijalnog integriteta, jačanje ekonomskih, političkih i svih drugih veza, izjavio je juče u Sarajevu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je stigao u prvu zvaničnu posjetu BiH nakon stupanja na dužnost 31. maja, a ovo je i prvi Vučićev dolazak u neku od zemalja regiona i prva posjeta srpskog predsjednika BiH nakon šest godina. Svečani doček uz vojne počasti upriličen je ispred zgrade Predsjedništva BiH, nakon čega se Vučić sastao sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Draganom Čovićem i članovima Mladenom Ivanićem i Bakirom Izetbegovićem.

- Čini mi se da smo otvoreno pričali o političkim razlikama - rekao je Vučić i dodao da je dogovoreno da će Srbija i BiH podržavati jedni druge na evropskom putu i u međunarodnim organizacijama.

Jedna od glavnih tema bila su neriješena granična pitanja, a Vučić je kazao da privode kraju formiranje komisije za granicu. Predsjednik Srbije je izrazio očekivanje da će biti dramatično ubrzano rješavanje ovog pitanja i uspostavljanje konačne granice između BiH i Srbije.

- Rešeno je 97 odsto granice i mislim da smo blizu rešenja i za preostalih tri odsto. To bi bio izvanredan signal za celi region i dokazali bismo da smo u stanju da se dogovaramo jedni sa drugima - rekao je Vučić.

On je istakao da je uputio poziv članovima Predsjedništva BiH da do kraja godine posjete Beograd jer je uvjeren da će do tada biti završene neke važne stvari.

- U tom slučaju uputio bih poziv i nekim evropskim zvaničnicima da dođu i da budu zajedno sa nama u Beogradu - dodao je Vučić.

Razgovarano je i o infrastrukturnim pitanjima, povezivanju saobraćajnicom Beograda i Sarajeva, olakšavanju trgovine i zajedničkom diplomatskom nastupu BiH i Srbije. Vučić je prenio spremnost Srbije da realizuje neke infrastrukturne projekte.

- Vrlo brzo ćemo povezati Beograd sa Užicem, a na BiH je da se opredeli kojom će trasom ići brza cesta Sarajevo - Beograd. Sa RS smo se dogovorili da autoput ide do Bijeljine, a ostaje da se u BiH dogovore da li će on ići i od Bijeljine do Tuzle. Pitanje brze ceste Beograd - Sarajevo je pitanje BiH i prihvatamo svako rešenje koje dogovorite - rekao je Vučić i dodao da je Srbija spremna da rekonstruiše svih 11 mostova koji je povezuju sa BiH i da će uložiti najviše novca do sada u hercegovačku privredu.

Vučić je kazao da je pitanje carinske unije najvažnije za zemlje regiona i da bi to pomoglo njegovom razvoju jer bi sve zemlje zajedno postale značajniji partner EU nego što su neke od evropskih država.

- Srbija ima dug i obavezu nastalu posle potapanja zemljišta zbog izgradnje hidroelektrana "Zvornik" i "Bajina Bašta", u koje je samo Srbija ulagala i teku razgovori da te obaveze posle 25 - 26 godina budu izmirene. To je velika i važna vest za BiH - kazao je Vučić, koji je istakao da dug nije 1,5 milijardi evra kao što se spekuliše.

Čović je rekao da je razgovarano o mnoštvu tema koje opterećuju odnose BiH sa susjedima i da je dogovoren niz zajedničkih projekata i da se dvije zemlje međusobno podržavaju u mnogim međunarodnim institucijama u vezi sa pitanjima koja su značajna za Srbiju i BiH.

- Ovo je početak novog odnosa u saradnji predsjednika Srbije i Predsjedništva BiH. Mi u BiH moramo nastojati da suzbijemo krizu i uvjeren sam da će ovaj dolazak pomoći i da će BiH izaći iz nje - istakao je Čović.

Vučić je iz Sarajeva otputovao u Istočno Sarajevo, gdje se sastao sa rukovodstvom grada sa gradonačelnikom Nenadom Vukovićem na čelu. Sastanku su prisustvovali i načelnici šest opština koje ulaze u sastav grada - Istočne Ilidže, Istočnog Starog Grada, Istočnog Novog Sarajeva, Pala, Sokoca i Trnova. Vučić je kazao da je na sjednici Vlade Srbije odobrena odluka o izgradnji trga i različitih infrastrukturnih projekata u Istočnom Sarajevu i da će biti obezbijeđena pomoć za sve istočnosarajevske opštine.

Vuković je rekao da je Vučić najvažniji gost koji je došao u ovaj grad od njegovog osnivanja i zahvalio na sredstvima koja je Srbija izdvojila za RS i Istočno Sarajevo.

Vučić je potom obišao gradilište bolnice i posjetio hram Rođenja presvete Bogorodice - Sabornu crkvu u Sarajevu i razgovarao sa mitropolitom dabrobosanskim Hrizostomom.

Vučić će danas razgovarati sa rukovodstvom Parlamenta BiH i predsjedavajućim Savjeta ministara Denisom Zvizdićem.

Napad na Vučića

Dragan Čović je rekao da je napad na Aleksandra Vučića u Srebrenici bio šamar BiH i da je velika obaveza na institucijama BiH da otkriju počinioce i nalogodavce.

Vučić je prije Čovićevog odgovora na ovo pitanje rekao da bi mu, bez želje da se miješa, lakše bilo da ono nije postavljeno i da su mu važniji odnosi između dvije zemlje od onoga što se nekome nešto lično dogodilo.

Poljupci

Vučiću je na sarajevskom aerodromu priređen svečani doček, a dočekali su ga ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka. Članovi Predsjedništva su dočekali Vučića ispred zgrade ove institucije u centru Sarajeva. Vučić se prvo pozdravio sa Čovićem sa kojim se poljubio dva puta. Nakon toga uslijedio je pozdrav sa Izetbegovićem sa kojim se poljubio jednom, a potom sa Ivanićem sa kojim se poljubio tri puta.

Šala na račun novinara

Dobro raspoloženi Čović i Vučić su bili poprilično srdačni jedan s drugim, a stigli su se našaliti i na račun jednog novinara koji je imao problema sa mikrofonom.

- Pero, da li ti to nisi jeo - dobacio mu je Vučić.

Doček Sarajlija

Dolazak Vučića u Sarajevu je popratilo nekoliko desetina znatiželjnih građana, a nije zabilježen nikakav incident. Vučić je to primijetio i zahvalio Sarajlijama.

- Danas su me Sarajlije lepše dočekale nego prošli put. Na prste jedne ruke sam mogao izbrojati one koji su nešto ružno rekli ili gestikulirali. Zahvaljujem Sarajlijama na dočeku - rekao je Vučić čija je posjeta protekla uz velike mjere obezbjeđenja.

Zastave i hljeb

Vučić je u Istočnom Sarajevu dočekan sa mnogobrojnim zastavama Srbije i RS te solju i hljebom. Za poklon je dobio sliku nekadašnjeg mitropolita dabrobosanskog Petra Zimonjića.

Vojničke uspomene

Vučić je kazao da je služio vojsku u kasarni "Slaviša Vajner Čiča", a da je uniformu zadužio u kasarni "Slobodan Princip Seljo" u Lukavici.

- Ne bih zaista prepoznao ništa da mi nisu pokazali zgrade kasarne - kazao je Vučić.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica