Srba u pet kantona nema ni na papiru

Vedrana Kulaga
Srba u pet kantona nema ni na papiru

Sarajevo - Ustavni sud BiH trebalo bi da u četvrtak razmatra zahtjev za ocjenu ustavnosti odredbi ustava u pet kantona u FBiH jer ne priznaju konstitutivnost srpskog naroda, ali predstavnici Srba ne polažu mnogo nade da će se situacija u praksi promijeniti jer nema političke volje za to.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti ustava Posavskog, Hercegovačko-neretvanskog, Zeničko-dobojskog, Bosansko-podrinjskog i Zapadnohercegovačkog kantona podnio je krajem februara ove godine Mladen Bosić dok je bio na poziciji zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Razlog za podnošenje zahtjeva je, kako je navedeno, činjenica da u tim kantonima ne priznaju konstitutivnost srpskog naroda, kao ni srpski jezik i ćirilično pismo, čak ni na papiru. Pojašnjavajući inicijativu, Bosić je rekao ranije da ne postoji volja u kantonima da sami promijene te sporne odredbe ustava.

Predsjednikom Koordinacije srpskih udruženja u Mostaru  Dušan Golo naglasio je da srpski predstavnici u FBiH već godinama ponavljaju istu priču, koja i dalje, nažalost, ne pije vode. Pokretanje apelacije pred sudom, kaže, ne znači ništa jer ne bi bila prva ni posljednja odluka koja, na kraju, ne bi bila sprovedena u djelo.

Golo je podsjetio da je prije 18 godina donesena odluka da se ustavi kantona izjednače sa Ustavom FBiH kada je u pitanju konstitutivnost srpskog naroda, ali da se to nije desilo.

 - Šta nam garantuje i ko da će se bilo koja odluka po toj, novoj apelaciji sprovoditi? Čim dođemo u situaciju da se promijeni raspored političkih snaga na nivou kantona i skupštine, koja treba da donese odluku da se Ustav kantona uskladi sa Ustavom FBiH ostvarićemo cilj - rekao je Golo.

Srbi su, prema njegovim riječima, konstitutivan narod, ako se gleda Ustav, na području FBiH, ali samo na papiru.

- Nemamo ništa od onoga što konstitutivnost znači u praktičnom smislu riječi, a to je pravo na svoj jezik, pismo i tako dalje. Sve odluke su mrtva slova na papiru dok se god  političari ne budu uozbiljili i podnijeli odgovornost. To je ključno pitanje u cijeloj BiH, ne samo u FBiH, jer svi znaju da neće odgovarati ako ne rade svoj posao pa se i ponašaju kako se ponašaju - rekao je Golo.

Delegat iz reda srpskog naroda u federalnom parlamentu Mile Marčeta kazao je da se od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma prati zakon i sve što se dešava u BiH.

- Volio bih da ova priča uspije, ali ne znam kako je do nje došlo i zašto treba ocjenjivati ustavnost kad je regulisana Dejtonskim sporazumom? Ovo je, bojim se, samo farsa. Zanima me da li postoji zakonsko uporište za one koji ne sprovode odluke - naglasio je Marčeta i naglasio da se nada da će u FBiH biti bolji uslovi za Srbe, ali da nije optimističan. 

U apelaciji za ocjenu ustavnosti dijelova ustava u pet od deset kantona u FBiH naglašeno je da se radi o odredbama koje preciziraju konstitutivnost naroda, a u kojima se Srbi ne pominju kao konstitutivni narod te o ustavnim odredbama o službenom jeziku i pismu u kojima nema srpskog jezika i ćirilice.

Bosić je, naime, od Ustavnog suda BiH zatražio da naloži kantonima u FBiH da usklade ustave sa odlukom o konstitutivnosti naroda i konačno otklone očiglednu diskriminaciju Srba.

Kantoni “pod lupom” sudija

* Posavski

* Hercegovačko-neretvanski

* Zeničko-dobojski

* Bosansko-podrinjski

* Zapadnohercegovački

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana