Smjene obavijene velom tajne

nezavisne.com
Smjene obavijene velom tajne

Banjaluka - Ko će još od čelnih ljudi u javnim ustanovama i preduzećima u RS biti smijenjen zbog izdaje koalicije tokom predizborne kampanje, pitanje je na koje iz SNSD-a, DNS-a i SP-a zasad ne daju odgovor.

Vjeruje se da su smjene bile i jedna od tema jučerašnjeg razgovora lidera SNSD-a i DNS-a, Milorada Dodika i Marka Pavića, a koji, nakon sastanka u Palati Republike u Banjaluci, nisu htjeli da se obrate novinarima koji su ih čekali.

Dodik se javio na telefonski poziv "Nezavisnih", ali nije htio otkrivati detalje razgovora, dok je Pavić, nakon sastanka, odbio naš poziv.

Međutim, lider DNS-a javio nam se prije sastanka, ali je bio poprilično zagonetan.

"Mogu razgovarati, ali ne mogu odgovarati", našalio se Pavić kada smo ga pozvali, a kada smo mu spomenuli smjene, rekao je da u vezi s tim ne može iznositi komentar.

Petar Đokić, lider SP-a, nije se javljao na naše pozive. Upravo za njegovog stranačkog kolegu Ristu Marića, direktora "Šuma RS", juče se pojavila tvrdnja da bi uskoro trebalo da bude razriješen sa te pozicije.

"Sve je to na nivou spekulacija. Rezultat u Modriči ne govori u prilog tome o čemu se priča i insinuira", rekao je Marić za "Nezavisne".

Inače, spekuliše se da je pred smjenom više desetina funkcionera, članova sve tri vladajuće stranke, a niz je već počeo prije nekoliko dana.

Podsjetimo, prvo je u Kotor Varošu smijenjena Daliborka Kerezović-Damjanović (DNS), direktor Šumskog gazdinstva "Vrbanja", a zatim je bez funkcije ostao i njen stranački kolega, direktor Rudnika i termoelektrane (RiTE) Ugljevik Đorđe Popović.

Popović je, međutim, suspendovao odluku Nadzornog odbora (NO) tog preduzeća o njegovoj smjeni, jer smatra da nije zakonita, a najavljuje i prijave protiv predsjednika NO i članova koji su glasali za smjenu.

Sve su glasnije tvrdnje da se fotelja trese još jednom članu DNS-a, Nenadu Nešiću, v.d. direktora "Puteva RS", ali, prema saznanjima "Nezavisnih", još nije zakazana naredna sjednica NO "Puteva".

Dodik je, prisjetimo se, nedavno rekao da postoje pojedinci koji nisu radili u interesu koalicije.

"Neki su radili direktno protiv koalicije, a pripadaju nekim od naših koalicionih partnera. Narednih dana ćemo to da ispitamo. Niko neće biti zaštićen niti oslobođen odgovornosti", rekao je Dodik.

On je tada dodao da poštuje Pavića, ali da je oko njega bilo mangupa koji su tokom kampanje radili direktno za drugu stranu.

"Ako pristanu da ih se odreknu, oni ostaju naši partneri", naglasio je Dodik prošle sedmice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana