Savjet ministara nema podršku Parlamenta

Savjet ministara nema podršku Parlamenta 09.03.2018 05:52 | RTRS

Vladajuća bh. koalicija, odavno je sebi postala najjača opozicija. Ali, nakon posljednjeg, jučerašnjeg osipanja poslaničkih klubova Saveza za promjene i SDA u Predstavničkom domu BiH, potpuno je devastirana.

Od početnih, "sigurnih” 24 glasa, svedena je na "nesigurnih” 18. Kako će takva koalicija najavljeni reformski put "krčiti” do oktobarskih izbora, ni najveći optimisti ne znaju odgovor!

U petoj brzini, krećemo u Evropu! Kriminal i korupcija biće nepoznanica! Iz pepela će izroniti posrnula privreda! Direktori neće imati partijske knjižice – bajkovito su najavljivali revizionisti izbornih rezultata iz 2014. godine!

Ali, umjesto najavljene "renesanse", a uoči još jednih izbora, revizionisti su postali iluzionisti! Neispunjena obećanja, potonula su u zaborav, a "gužva" u opoziciji sve je veća!

"Cjelokupna vlast na nivou zajedničkih institucija je od prvog dana u ovom mandatu nakaradna, s obzirom na činjenicu da je koncipirana i da joj strukturu čine oni koji su izgubili izbore u BiH. Od tako koncipirane nakaradne vlasti nije se moglo ni očekivati da će duže trajati", rakao je Staša Košarac, šef Kluba poslanika SNSD-a.

Masovno osipanje avanturističke koalicije formalno skrojene na osnovu navodnog programa djelovanja, koji ni stranicu papira nije popunio, počelo je od najbrojnijeg – Kluba SDA. I Klub SDS-a je raspolućen! Uz ranije, Đorđa Krčmara, Borislav Bojić od juče se pridružio plejadi nezavisnih poslanika. A oni koji su u prvobitnoj većini ostali, priznaju – odavno već ona ne funkcioniše.

"Ovaj Parlament se bavi nekakvim populizmom, demagogijom, evo tako se ponašaju pojedinci, misle da će promijeniti sliku, mislim da to ne doprinosi nikome", izjavila je Bojana Krišto, poslanik HDZ-a.

Mladen Bosić, poslanik SDS-a kaže da parlamentarna većina ne postoji već više mjeseci i da su oni to javno rekli, i da se odluke donose od slučaja do slučaja, od tačke do tačke.

Stranačko-lični interesni zamajac međutim, ostaje konstanta. Dok joj leđa okreću i osnivači i puleni, devastirana SDA, čiji je lider svojevremeno ovakvu koalicionu igre i započeo, ostaje dosljedna!

"Ono što ja mogu da obećam je da će ovo vijeće ministara i sve ono što je vezano za parlamentarnu većinu, koja je uspostavila ovu strukturu vlasti, ostati sve do izbora", istakao je Šefik Džaferović, član GO SDA.

Posljednju, eroziju bh. vlasti, građani neće ni primijetiti, uvjeravaju analitičari. Jer vladajući ni do sada nisu, kažu, radili za dobrobit građana, već svoju ličnu. Potkrepljuju to činjenicom što napuštajući stranku, niko od preletača ne napušta dobro plaćenu fotelju.

"Jako čvrsto čuvaju svoje fotelje i jedino ih se može izbaciti na silu. Mislim da to nije u redu prema biračima", kaže politički analitičar Ivana Marić.

Za birače su predizborna obećanja već postala dijelom univerzalnih mitova i legendi. A Kako će sve do oktobra da izgleda? Uz postojeće poslaničke klubove u Predstavničkom domu sve je izvjesnije formiranje još dva, na strani opozicije.

Nekadašnji SDS-ovac Đorđo Krčmar i DNS-ovac Jovan Vukovljak, već su najavljivali novi poslanički tročlani Klub. Računaju li na glas Borislava Bojića, za sada se ne izjašnjavaju! U domenu spekulacija je združeni klub koji bi činili Jasmin Emrić iz A SDA i Zaim Backović iz BPS-a kojem bi se mogao pridružiti juče odbjegli Demirović.

I kako god, da raštimana bh. koalcija skonča – učiniće to najduže za sedam mjeseci!© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica