Savez za promjene “rasprodao” srpske pozicije u Sarajevu

Željka Domazet
Savez za promjene “rasprodao” srpske pozicije u Sarajevu

Sarajevo - Srbi su izgubili značajne rukovodeće pozicije u institucijama BiH u posljednjem mandatu u kojem je RS predstavljao Savez za promjene i teško će se biti oporaviti od tog sunovrata, izjavila je za “Glas Srpske” poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Dušanka Majkić.

Ona je istakla da je član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić u ime Saveza za promjene dogovorio sa bošnjačkim i hrvatskim kolegama Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem raspodjelu čelnih pozicija u institucijama BiH nakon prošlih izbora, održanih 2014. godine.

- Taj dogovor je već u startu bio na štetu Srba, ali ni tu nije bio kraj jer je dodatno urušen s obzirom na to da su predstavnici Saveza za promjene nastavili da čine ustupke. Na poziciju direktora Direkcije za evropske integracije BiH trebalo je ponovo da bude izabran srpski kadar, ali je ta pozicija prepuštena Bošnjacima. SDA im je za taj ustupak obećala da će dobiti poziciju direktora Agencije za državnu službu BiH, ali su i nju zadržali Bošnjaci. Na poziciji direktora Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH je Bošnjak iako je ta institucija pripala Srbima. Mjesto direktora Uprave za indirektno oporezivanje trebalo je da pripadne Srbima, ali je ponovo ustupljeno Hrvatima - rekla je Majkićeva, navodeći da je ogroman značaj svake od navedenih institucija.

Kadrovanje u institucijama BiH ponovo je postalo aktuelno nakon što je potpredsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić upozorio da je Savez za promjene u sklopu dogovora funkcionera SDS-a i SDA Mladena Bosića i Safeta Softića prepustio poziciju predsjedavajućeg Nezavisnog odbora zaduženog za obavljanje procedure imenovanja rukovodilaca policijskih agencija na nivou BiH.

Majkićeva ističe da na slučaj prvog čovjeka Nezavisnog odbora još nije stavljena tačka, ali da je sasvim izvjesno da je dogovoreno da Bošnjacima bude ustupljena i vrlo važna pozicija predsjedavajućeg Nezavisnog odbora.

- Vrlo brzo će biti poznato kako će se Savez za promjene ponašati u Parlamentu BiH i da li će i ovu poziciju prepustiti Bošnjacima. U oblasti bezbjednosti je sramna i inicijativa Saveza za promjene u kojoj je insistirano na smjeni predsjedavajućeg Zajedničke komisije Parlamenta BiH za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH. To će ući u anale parlamentarizma u BiH. Smetao im je srpski kadar samo zato što je iz SNSD-a, ali im ne smeta što cijelim obavještajnim sektorom u BiH upravlja SDA, i to bez ikakvog parlamentarnog nadzora. Kako je Savez za promjene štitio interese srpskog naroda vidjećemo poslije okončanja ovog mandata - rekla je Majkićeva.

Bosić je rekao da nisu tačne tvrdnje da je prepustio Bošnjacima funkciju predsjedavajućeg Nezavisnog odbora i da je određivao ko će biti predsjednik tog odbora te da nema bilo kakve veze s tim. On je rekao i da predstavnici Saveza za promjene nisu zaustavili kontrolu nad OBA smjenom predsjedavajućeg komisije za nadzor nad njenim radom Nikole Špirića jer je umjesto njega postavljen Borislav Bojić.

- Komisija sama bira predsjedavajućeg, a u slučaju da ga nema ili je spriječen tu funkciju obavljaju zamjenici. Zbog čega zamjenici ne žele da rade svoj posao i zbog čega je SNSD odbio da imenuje jednog člana, osim Špirića, koji je smijenjen zbog falsifikovanja zaključaka komisije, nije pitanje na koje mogu odgovoriti predstavnici Saveza za promjene - naveo je Bosić.

Prvi zamjenik predsjedavajućeg Nezavisnog odbora Enes Obarlija rekao je da je predsjedavajuća Tatjana Ključanin-Martić podnijela zahtjev za razrješenje i da to treba da potvrdi Parlament BiH i da će on do izbora novog predsjedavajućeg voditi odbor.

- Ključanin-Martić je u obrazloženju ostavke navela da ne može prisustvovati sjednicama iz ličnih razloga. Sada je narušen nacionalni balans jer je rečeno da u Nezavisnom odboru treba da budu po tri člana iz svakog konstitutivnog naroda i da nijedna odluka ne može biti donesena bez makar jednog glasa člana iz svakog konstitutivnog naroda i sedam glasova ukupno. Nije prvi put da je nacionalni balans narušen jer smo u jednom periodu radili sa samo jednim predstavnikom srpskog naroda, ali smo prilikom donošenja svake odluke vodili računa da nijedna ne bude donesena bez njegovog glasa - istakao je Obarlija.

Stevandić je pozvao predstavnike Saveza za promjene u Savjetu ministara BiH da zbog katastrofalne kadrovske politike podnesu ostavke i da napuste funkcije na koje su izabrani voljom SDA.

Istek mandata

Enes Obarlija je podsjetio da je Nezavisnom odboru još u martu istekao mandat i da čekaju da Parlament BiH imenuje članove komisije za izbor novog nezavisnog odbora.

- Dom naroda je predložio članove, dok Predstavnički dom to još nije učinio - rekao je Obarlija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana