Шаровић: Билатерална квота за извоз челика била би повољнија

Срна
Шаровић: Билатерална квота за извоз челика била би повољнија

Сарајево - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара у техничком мандату Мирко Шаровић изјавио је да је циљ БиХ у вези са извозом челика у ЕУ да са Европском комисијом закључи споразум о билатералној квоти која ће бити повољнија за произвођаче из БиХ.

“Билатерална квота је за нас повољнија и даје нам више шанси него што је то општа квота у којој један мали жАрселор Миталж мора да се носи са великим глобалним компанијама из Русије, Украјине Турске и других земаља”, каже Шаровић.

Он је у изјави новинарима појаснио да су компликације у вези са извозом челика у ЕУ настале у децембру, иако су се очекивале у октобру прошле године.

“Пратимо ситуацију када су у питању произвођачи из БиХ, посебно када је ријеч о жАрселор Миталуж, као кључном извознику европског ранга челика и производа од челика. До децембра жМиталж је без великих посљедица могао у оквиру опште одобрене квоте да извози челик”, навео је Шаровић.

Европска унија ограничиће увоз челика у земље чланице блока, након што су владе земаља чланица данас подржале заштитне мјере у вези са његовим увозом.

Из Европске комисије саопштено је да су чланице ЕУ подржале план да се уведу заштитне и дефинитивне мјере које ће почетком фебруара ступити на снагу.

То значи да ће сав увезени челик да подлијеже ефективном ограничењу до јула 2021. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана