Ružica Jukić: Ne branim Tegeltiju, već svoju nezavisnost u odlučivanju

Ž. D.
Ružica Jukić: Ne branim Tegeltiju, već svoju nezavisnost u odlučivanju

Sarajevo - Potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) Ružica Jukić istakla je da svoju nezavisnost u odlučivanju brani od svih nasrtaja, kao i pravo na pozivanje na zakonske odredbe i njihovo tumačenje, jer u suprotnom, kako je konstatovala, odlučuje ulica.

Reagujući na izjave sudija Milana Blagojevića i Branka Perića u medijima, Jukićeva je u saopštenju za javnost navela da je zakonom utvrđeno da su jedino disciplinske komisije ovlašćene da odlučuju o disciplinskim tužbama, te da ona ne brani predsjednika VSTS-a Milana Tegeltiju već svoju nezavisnost u odlučivanju.

- Sudija Okružnog suda Banjaluka Blagojević veoma često krši Etički kodeks sudija na način da komentariše disciplinske postupke koji su u toku, kao i sudske postupke prilikom izdvajanja mišljenja, koje treba da ostane tajna za javnost - tvrdi Jukićeva, ističući da je važno znati ko su “moralni nosioci pravosuđa koji se gotovo svakodnevno pojavljuju u medijima da drže lekcije VSTS-u”. Ona tvrdi da je ranije Blagojević “lišen slobode, a protiv njega je podnesena i krivična prijava”.

Kada je riječ o sudiji Branku Periću, Jukićeva tvrdi da se on želio dodvoriti šefu Misije OEBS-a Brusu Bertonu jer, vjerovatno, razmišlja da bi, ukoliko ponovo bude prinudne uprave, mogao biti predsjednik VSTS-a, kao što je to bio na početku njegovog mandata u VSTS-u.

- Perić je svoju tadašnju funkciju iskoristio za svoju promociju na neku višu sudsku instancu. Ostvario je san da sebe i Meddžidu Kreso imenuje u Sud BiH. Perić je za jedan dan imenovao Kreso dva puta, prvo za sudiju Suda BiH, a onda za nekoliko sati za predsjednika Suda. Nakon toga je zaposlio tadašnju suprugu u JKP “Pokop” prosektura Bare, čiji je tadašnji direktor bio prijatelj Meddžide Kreso - tvrdi Jukićeva.

Ona je dodala da se Perić, nakon što nije prošao na funkciju za predsjednika Suda BiH, “ponovo udružio sa Kreso, te da su postali najveći kritičari VSTS-a”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana