Предсједништво препознаје важност процеса ЕУ интеграција

Срна
Предсједништво препознаје важност процеса ЕУ интеграција

Сарајево - Делегација ЕУ и Канцеларија специјалног представника ЕУ, у сагласности са шефовима мисија држава чланица Уније у БиХ, поздравили су изјаву о интеграцији у ЕУ, коју је усвојило Предсједништво БиХ и којом се изражава опредијељеност да се испуне услови процеса приступања.

“Цијенимо чињеницу да Предсједништво БиХ препознаје важност процеса интеграције у ЕУ као стратешки циљ земље и као уједињујући фактор за све политичке актере и грађане. Очекујемо да власти на свим нивоима у БиХ покажу храброст и одговорност, те да одрже консолидован и координисан приступ у предузимању неопходних корака за напредак на путу ка ЕУ”, саопштено је из Делегације ЕУ у БиХ.

У саопштењу је наведено да ће Европска комисија наредне године објавити своје мишљење о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ, чиме ће бити дата оцјена спремности земље за приступање, укључујући препоруке о темељним реформама.

“ЕУ охрабрује власти у БиХ да не губе вријеме до усвајања мишљења и његовог разматрања у Савјету ЕУ. Увођењем и спровођењем конкретних реформи у пракси, БиХ ће показати одлучност у постизању стратешког циља чланства у ЕУ. Успјех и брзина приступања БиХ у потпуности зависи од политичког и институционалног вођства земље”, поручено је у саопштењу.

Предсједништво БиХ усвојило је јуче у Сарајеву заједничку изјаву у којој се изражава опредијељеност да до 31. децембра буду достављени одговори БиХ на додатна питања Европске комисије у поступку припреме мишљења о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ.

У заједничкој изјави чланови Предсједништва БиХ изражавају посвећеност спровођењу Споразума о стабилизацији и придруживању између ЕУ и БиХ, те спремност да, у складу са Копенхашким и Мадридским критеријумима, раде на спровођењу економско-социјалних реформи, јачању владавине права, борби против корупције, реформи јавне управе и унапређењу административних капацитета за преузимање правне тековине ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана