Под истрагом и “независни” кандидати

Дарко Момић
Под истрагом и “независни” кандидати

Бањалука - Агенција за истраге и заштиту БиХ (СИПА) по налогу и под надзором Тужилаштва БиХ води истрагу у више општина и градова у БиХ због сумње да су се поједини кандидати и политичке странке служили малверзацијама на октобарским општим изборима.

Директор Агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА) Перица Станић потврдио је за “Глас Српске” да инспектори ове агенције воде истрагу о изборним малверзацијама, али не само у Зворнику како су јуче објавили поједини медији, већ широм БиХ.

- Ми смо добили бројне пријаве у којима се износе сумње у изборне нерегуларности. Неке пријаве су анонимне, а неке потписане, али не односе се само на Зворник, већ и на Брчко, Бијељину, Мостар, Вишеград и бројна друга мјеста. О свему смо обавијестили Тужилаштво БиХ и поступамо по њиховом налогу. У овом тренутку не могу прецизно да вам кажем ко је све саслушан или од кога су узете изјаве у својству свједока, јер сам протеклих неколико дана био на службеном путу, али ако неке јавне личности кажу да су саслушане у својству свједока нема разлога да им не вјерујем - каже Станић.

Предсједница Актива жена СДС-а и члан предсједништва ове странке Александра Пандуревић потврдила је да је у понедјељак поподне истражиоцима СИПА дала изјаву у својству свједока. Она каже да су је позвали као свједока зато што је и раније говорила о изборном инжењерингу у Зворнику.

– Истражиоци који раде на овом случају су изузетно упућени у оно што се дешавало на терену. С њима сам подијелила своја сазнања и надам се да ће случај изборне преваре и крађе, у коме су учествовали представници свих странака у Зворнику, истјерати до краја, јер оно што је тамо рађено поништава смисао избора и изборну вољу грађана - каже Пандуревићева.

Она каже да је истражиоцима СИПА предочила и текстове објављене у “Гласу Српске” уочи прошлогодишњих избора у којима смо открили да су поједини независни кандидати као контакт адресе ЦИК-у БиХ остављали бројеве факса појединих политичких партија, што како каже, само по себи упућује на могуће изборне малверзације.

- Комплетан изборни инжењеринг креће са кандидовањем “независних кандидата” са циљем да се у бирачке одборе угурају “своји људи”. Тако се дешавало да у Зворнику из једне куће постоје по три кандидата, па нисам била изненађена када сам сазнала да су поједини “независни кандидати” са протеклих избора у блиском сродству са неким високим функционерима појединих политичких партија - каже Пандуревићева.

Према нашим сазнањима и упркос томе што директор СИПА каже да се истрага води по цијелој БиХ, резултати у Зворнику су ипак посебно на мети истражилаца зато што се већ неколико изборних циклуса понавља да кандидати из овог града добијају по скоро сто одсто преференцијалних или личних гласова на својим страначким листама.

Ипак, политички функционери и кандидати на протеклим општим изборима из Зворника који су имали преко 95 одсто личних гласова на листама своје странке не плаше се активности СИПА и кажу да ко год се огријешио о закон треба да одговара. Замјеник предсједника ДЕМОС-а Споменка Стевановић која је на изборима била носилац листе ДНС-а за Народну скупштину РС и освојила преко 97 одсто личних гласова у Зворнику каже да свако треба да ради свој посао и да нема ништа против тога да СИПА спроведе истрагу.

- Најрадије не бих давала никакве изјаве да не би случајно омела истрагу. У сваком случају, ако је неко учинио нешто незаконито треба да одговара - каже Стевановићева.

Шеф зворничког СДС-а Драгомир Васић који је као кандидат за посланика у Парламенту БиХ у Зворнику освојио 95 одсто гласова своје странке јуче није одговарао на наше позиве.

Продановић

Кандидат СНСД-а и дугогодишњи парламентарац из Зворника Лазар Продановић каже да више од двије деценије учествује у изборним процесима и да се никада није служио незаконитим радњама.

- Не знам шта су конкретни мотиви за покретање истраге, али ако је било ко чинио нешто незаконито, треба за то да одговара - каже Продановић.

Он је у Зворнику добио 97 одсто гласова СНСД-а, али није освојио посланички мандат у Представничком дому.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана