Почиње реконструкција објеката за смјештај миграната

Срна
Почиње реконструкција објеката за смјештај миграната

Од понедјељка почиње реконструкција објеката који су одређени за мигрантске прихватне центре. Хотел “Седра” у Цазину тренутно се адаптира, а касарна “Ушивак” у Сарајеву и Ђачки дом у Бихаћу биће реновирани.

Уз њих, “Агрокомерцове” хале у Великој Кладуши послужиће само као привремени смјештај, јер су преблизу граници са Евроспком унијом, па их Европска комисија не одобрава као трајно рјешење. Трајан не може да буде ни Ђачки дом у Бихаћу, кажу из тамошњег Црвеног крста. Уговор је потписан за август, септембар и октобар.

“Овде може само бити пролазни центар. Овај објекат ће се покрити, затвориће се отвори, потподиће се собе, и ако би случајно захладило, ићи ће они топови што се тиче гријања”, истакао је Абдулах Будимлић, директор Црвеног крста у Бихаћу. 

У околини Ђачког дома у Бихаћу је тренутно, према евиденцији Црвеног крста, смјештено око 1.500 миграната. Седамсто их се налази у објекту Ђачког дома, а остатак у кампу. Хотел “Седра” може да прими око 400 жена и дјеце, а и у касарну “Ушивак” могло би да се смјести исто толико миграната. Министар бзбједности БиХ, Драган Мектић, каже да су добре вијести што већина миграната не жели да остане у БиХ, и што сви показатељи, како тврди, говоре да се њихов број константно смањује. 

“Од укупног броја, њих 9.758 је поднијело, исказало намјеру за подношење захтјева за азил. А и даље врло, врло мали број подноси захтјев за останак у БиХ. То је негдје испод 10 одсто”, истакао је Драган Мектић, министар безбједности БиХ. 

Из Бихаћа, ипак, поручују да је дневни прилив миграната и даље већи него одлив. Подаци министра безбједности БиХ, Драгана Мектића, не слажу се са оним којима располаже МУП УСК. Док Мектић тврди да је мање од 2.500 миграната остало у БиХ, полиција Унско-Санског кантона поручује да их, само на њиховој територији, има више од пет хиљада. 

“Човјек који у даху изјави да се смањује број избјеглица, и да зато им се праве објекти, што се смањује. Ваљда им се праве објекти што се повећава. И смањује се број, а тражи се федерална полиција да чува границу”, истакао је Ненад Стевандић, предсједник Уједињене Српске. 

Развојна банка Савјета Европе недавно је обезбиједила милион евра бесповратне помоћи за смјештај миграната у БиХ. Та средства би требало да се искористе за реновирање руинираних објеката који су одређени за мигрантске прихватне центре.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана