Počinje rekonstrukcija objekata za smještaj migranata

Srna
Počinje rekonstrukcija objekata za smještaj migranata

Od ponedjeljka počinje rekonstrukcija objekata koji su određeni za migrantske prihvatne centre. Hotel “Sedra” u Cazinu trenutno se adaptira, a kasarna “Ušivak” u Sarajevu i Đački dom u Bihaću biće renovirani.

Uz njih, “Agrokomercove” hale u Velikoj Kladuši poslužiće samo kao privremeni smještaj, jer su preblizu granici sa Evrospkom unijom, pa ih Evropska komisija ne odobrava kao trajno rješenje. Trajan ne može da bude ni Đački dom u Bihaću, kažu iz tamošnjeg Crvenog krsta. Ugovor je potpisan za avgust, septembar i oktobar.

“Ovde može samo biti prolazni centar. Ovaj objekat će se pokriti, zatvoriće se otvori, potpodiće se sobe, i ako bi slučajno zahladilo, ići će oni topovi što se tiče grijanja”, istakao je Abdulah Budimlić, direktor Crvenog krsta u Bihaću. 

U okolini Đačkog doma u Bihaću je trenutno, prema evidenciji Crvenog krsta, smješteno oko 1.500 migranata. Sedamsto ih se nalazi u objektu Đačkog doma, a ostatak u kampu. Hotel “Sedra” može da primi oko 400 žena i djece, a i u kasarnu “Ušivak” moglo bi da se smjesti isto toliko migranata. Ministar bzbjednosti BiH, Dragan Mektić, kaže da su dobre vijesti što većina migranata ne želi da ostane u BiH, i što svi pokazatelji, kako tvrdi, govore da se njihov broj konstantno smanjuje. 

“Od ukupnog broja, njih 9.758 je podnijelo, iskazalo namjeru za podnošenje zahtjeva za azil. A i dalje vrlo, vrlo mali broj podnosi zahtjev za ostanak u BiH. To je negdje ispod 10 odsto”, istakao je Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH. 

Iz Bihaća, ipak, poručuju da je dnevni priliv migranata i dalje veći nego odliv. Podaci ministra bezbjednosti BiH, Dragana Mektića, ne slažu se sa onim kojima raspolaže MUP USK. Dok Mektić tvrdi da je manje od 2.500 migranata ostalo u BiH, policija Unsko-Sanskog kantona poručuje da ih, samo na njihovoj teritoriji, ima više od pet hiljada. 

“Čovjek koji u dahu izjavi da se smanjuje broj izbjeglica, i da zato im se prave objekti, što se smanjuje. Valjda im se prave objekti što se povećava. I smanjuje se broj, a traži se federalna policija da čuva granicu”, istakao je Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske. 

Razvojna banka Savjeta Evrope nedavno je obezbijedila milion evra bespovratne pomoći za smještaj migranata u BiH. Ta sredstva bi trebalo da se iskoriste za renoviranje ruiniranih objekata koji su određeni za migrantske prihvatne centre.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana