Nivo rijeke Save u Gradiškoj i dalje u porastu

Srna
Nivo rijeke Save u Gradiškoj i dalje u porastu

Gradiška - Vodostaj rijeke Sve u Gradišci i dalje je u porastu, a u 18.00 časova je iznosio 876 centimetara, što je 146 centimetara iznad kote vanredne odbrane od poplava.

U selima Vrbaška, Bistrica i Gašnica, uz magistralni put Gradiška-Kozarska Dubica, voda je ušla u desetak kuća, a zaplavljena su dvorišta i pomoćni objekti dvadeset domaćinstava.


Saobraćaj na magistralnom putu Gradiška-Kozarska Dubica je u prekidu u mjestu Gašnica, gdje samo viša vozila prelaze na sopstvenu odgovornost vozača.

Danas se voda na ovom magistralnom putu izlila u selu Bistrica, u dužini oko dvadeset metara, ali vozila i dalje mogu da porolaze ovom dionicom.

Šef Odsjeka Civilne zaštite opštine Gradiška Slobodan Knežević rekao je da su pripadnici Civilne zaštite popodne odvezli jedan čamac u Gašnicu, kako bi prevezli učenike koji su jutros otišli u školu, dok je put bio prohodan za autobuse, a obezbijeđene su i vreće sa pijeskom da bi se spriječio ulazak vode u kuće koje još nisu poplavljene.

Knežević je dodao da će čamac biti i dalje na raspolaganju mještanima ovog kraja, za prevoz ljudi i dopremanja vode, hrane i drugih potrepština.

On je rakao da dežurne ekipe prate situaciju na terenu i na savskom nasipu, ali da stanje nije alarmantno.

Knežević je napomenuo da su danas odvezli materijal i ojačali nasip u mjestima Mačkovac, gdje je primijećeno procjeđivanje nasipa, i Donja Dolina, gdje se ranije pojavilo klizište.

On je naveo da je vodostaj Save u Jasenovcu u blagom opadanju, ali da se u Gradišci i dalje očekuje povećanje vodostaja s obzirim da je sa hrvatske strane počelo ispuštanje viška vode iz retenzija u Savu, te da će Sava u Gradišci imati blagi porast do kraja dana i sutra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana