Nezavisni kandidati sa stranačkim adresama

Darko Momić
Nezavisni kandidati sa stranačkim adresama

Banjaluka - Političke partije i uoči ovogodišnjih opštih izbora ponavljaju staru praksu i bahato zloupotrebljavaju nedostatke u Izbornom zakonu BiH tako što kao nezavisne kandidate za najviše funkcije kandiduju partijske vojnike.

Iako nisu bahati kao prije četiri godine, kada je jedan od nezavisnih kandidata za predsjednika Republike Srpske bio Mladen Nešković, tadašnji vozač Ognjena Tadića, opozicionari u Srpskoj ni ove godine se nisu potrudili bar da prikriju izborne zloupotrebe.

Nezavisni kandidati za predsjednika RS iz Zvornika Dragica Josipović i Igor Matić, te Anđelko Menjić iz Šekovića prijavili su Centralnoj izbornoj komisiji BiH isti broj faksa kao svoj zvanični broj za kontaktiranje. To ne bi bio problem da nije riječ o faksu Srpske demokratske stranke u Zvorniku. Dragica Josipović juče nije odgovarala na naše pozive, dok su Matić i Menjić bili nedostupni.

Identična situacija kao sa zvorničkim SDS-om je i u Partiji demokratskog progresa iz Bijeljine. Nezavisni kandidati Petar Radić i Darko Miletić iz Bijeljine kao kontakt CIK BiH su ostavili broj faksa bijeljinskog PDP-a.

Radić nije odgovarao na naše pozive, dok se Miletić javio, ali nakon pitanja zašto se kandidovao i kakve veze ima sa PDP-om, s obzirom na to da je kao kontakt ostavio broj faksa ove stranke, nije bio mnogo rječit.

- Hajde da se čujemo malo kasnije - bio je kratak Miletić, a kasnije nije odgovarao na naše pozive.

Ni u vladajućim krugovima nisu sakrili sklonost ka izbornim zloupotrebama, ali nisu ispali toliko naivni da kao brojeve za kontaktiranje “svojih” nezavisnih kandidata ostavljaju stranačke brojeve telefona ili faksa. Međutim, nezavisni kandidati za predsjednika RS Gordana Kršić iz Doboja i Obrad Lalić iz Bijeljine kao kontakt su ostavili isti broj faksa, a riječ je o faksu firme “Oktan promet” iz Bijeljine, čiji je vlasnik Vojin Mitrović, nosilac liste SNSD-a za Parlament BiH iz druge izborne jedinice koja obuhvata Doboj i Bijeljinu.

Na broj mobilnog telefona Gordane Kršić koji se nalazi na sajtu CIK BiH javila se muška osoba koja je kratko rekla da je “Gordana na odmoru i da će joj reći da su je zvali novinari”.

- Ne znam stvarno otkud taj faks “Oktan prometa” - kratko je odgovorila ta osoba prije nego što je prekinula vezu.

Za razliku od nje, Lalić kaže da se prijavio kao nezavisni kandidat za predsjednika RS zato što želi promjene, te tvrdi da nema nikakve veze sa vlasnikom “Oktan prometa”.

- Nisam ja u priči s “Oktan prometom”, ja se bavim građevinom. Taj faks je samo zato što mi tamo radi jedna rođaka, ali ne mogu sad da pričam. Na gradilištu sam, ali zvaću ja tebe kad dođem u Banjaluku, jer ja planiram opasno da napadam - rekao je Lalić.

Da izborne zloupotrebe nisu svojstvene samo velikim partijama svjedoči nezavisni kandidat iz Bijeljine Aleksandar Đorić, koji je kao svoj broj za kontaktiranje ostavio broj faksa Uspješne Srpske Zlatka Maksimovića.

Birački odbori

Od ukupno 34 nezavisna kandidata široj javnosti su poznati samo srpsko-američki biznismen Slobodan Pavlović iz Bijeljine i njegov prezimenjak i lider Istočne alternative iz Bratunca Vojin Pavlović, kao i bivši načelnik Srebrenice Ćamil Duraković, dok su ostali potpuno nepoznati kandidati.

Zbog toga se pretpostavlja da je kao i u ranijim izbornim ciklusima riječ uglavnom o partijskim vojnicima koji su se kandidovali samo zato da steknu pravo na imenovanje članova biračkih odbora koje kasnije u njihovo ime delegiraju njihove stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana