NS RS: Neutralnost Srpske u odnosu na postojeće vojne saveze

Srna
NS RS: Neutralnost Srpske u odnosu na postojeće vojne saveze

Banjaluka - Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske razmotrili su večeras Prijedlog rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske - prijedlog klubova poslanika SNSD, SP i SDS-K, kojom bi trebalo da se definiše neutralnost Republike u odnosu na postojeće vojne saveze.

U Prijedlogu rezolucije je navedeno da teritorija Srpske ne može biti otuđena na bilo koji način mimo Ustava i zakona, niti joj se može utvrditi i upisati drugo svojstvo.


Šef Kluba poslanika SNSD-a Radovan Višković je obrazlažući ovaj prijedlog rezolucije na sjednici Narodne skupštine u BAnjaluci naveo da će se svaki pokušaj uskraćivanja svih suverenih prava nad teritorijom Srpske smatrati kršenjem ustavnog poretka i međunarodnog prava i neće proizvoditi pravno dejstvo.

U ovom dokumentu je precizirano da je Srpska opredijeljena da svaki budući status koordiniše sa Srbijom, kao potpisnikom Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"U skladu s tim Narodna skupština donosi odluku o proglašavanju vojne neutralnosti Srpske u odnosu na postojeće vojne saveze do eventualnog raspisivanja referenduma u Srpskoj, na kome bi bila donesena konačna odluka o ovom pitanju", navodi se u dokumentu, koji su predložili klubovi poslanika SNSD-a, SP-a i SDS-K.

Šef Kluba poslanika DNS-a u Narodnoj skupštini Spomenka Stevanović kaže da ova stranka podržava rezoluciju, jer treba slijediti Srbiju u stavovima o članstvu u vojnim savezima.

Ona je podsjetila da se DNS ranije zalagao za demilitarizaciju BiH, što bi bilo dobro i sada uraditi.

Stevanovićeva je ocijenila da je politička situacija u BiH nestabilna, jer nema skupštinske većine u Parlamentu BiH.

Ona tvrdi da Savez za promjene na nivou BiH radi protiv interesa Srpske i želi finansijski kolaps Srpske.

Stevanovićeva je pozvala na jedinstvo srpskih stranaka o vitalnim pitanjima za interes Srba.

Razmotrene izmjene i dopune Zakona o "Željeznicama Republike Srpske"

Poslanici Narodne skupštine razmotrili su večeras na sjednici Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o "Željeznicama Republike Srpske" /ŽRS/, po hitnom postupku, kojim se definiše sprovođenje postupka restrukturisanja ovog privrednog društva.
Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić je obrazlažući ovaj prijedlog zakona u Narodnoj skupštini rekao da je neophodno da se riješi i pitanje viška radnika da bi se postupak restrukturisanja uspješno okončao.

"Veći broj radnika ŽRS ima godine staža predviđene propisima koji uređuju oblast penzijskog osiguranja, ali nemaju potrebne godine života. U ovom slučaju riječ je, uglavnom, o radnicima izvršne službe kojima se priznaje beneficirani radni staž, te, ukoliko ostanu nezbrinuti nakon restrukturisanja, mala je ili skoro nikakva mogućnost da nađu novo zaposlenje", navodi se u obrazloženju ovog prijedloga zakona.

Donošenjem prijedloga po hitnom postupku ovo privredno društvo bi, već nakon stupanja na snagu zakona, moglo da riješi pitanje penzionisanja oko 260 radnika.

U restrukturisanje je aktivno uključena Svjetska banka, dok Ministarstvo saobraćaja i veza i ŽRS vode pregovore sa bankom za dobijanje kredita kojim bi se postupak restrukturisanja uspješno sproveo.

Poslanik DNS-a Duško Ivić rekao je da su izmjene navedenog zakona dobre, jer je potrebno restruktirisati ŽRS.

"Potrebno je uvesti red u ovom preduzeću, a važno je što postoji rješenje – restrukturisanje", rekao je Ivić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana