Mektić: Dvojica ekstremista do kraja marta stižu iz Sirije u BiH

Srna
Mektić: Dvojica ekstremista do kraja marta stižu iz Sirije u BiH

Sarajevo - Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić potvrdio je da bi dvojica državljana BiH, koja su se borila u redovima terorističke organizacije “Islamska država” u Siriji, do kraja marta trebalo da budu vraćena u BiH.

Mektić je rekao da je proces utvrđivanja identiteta završen i da će oni po preuzimanju biti predati Sudu i Tužilaštvu BiH na postupanje.

Portal “Kliks” prenosi da je riječ o Ibri Ćufuroviću iz Donje Slapnice kod Velike Kladuše i Abdulahu Arminu Čurtu.

Obojica se nalaze u kampu “Roj” u Siriji gdje su završili kao kurdski zarobljenici i pod nadzorom su SAD. Za njima su raspisane međunarodne potjernice, a terete se za terorizam i ilegalno priključivanje ekstremističkim grupama.

“Kliks” navodi da o Čurtu nema mnogo informacija, ali da je ranije prijetio poglavaru Islamske zajednice BiH Huseinu Kavazoviću i hafizima Dževadu Gološu i Izetu Hadžiću, predstavniku selefijske zajednice u Ošvama.

Ćufurović je u Siriju otišao 2013. godine, nakon što je postao punoljetan.

Ranije je čuvao ovce kod Bilala Bosnića koji je osuđen na sedam godina zatvora zbog vrbovanja i podsticanja na terorizam. Sumnja se da ga je on radikalizirao i pomogao mu da ode u Siriju, gdje se oženio i dobio dvoje djece.

“Kliks” navodi da se na crvenoj Interpolovoj potjernici, osim Ćufurovića nalazi još 11 muškaraca iz BiH koji se terete za terorizam.

ISti izvor navodi da je prema dostupnim, ali nepotvrđenim informacijama, u Siriju i Irak iz BiH otišlo 240 osoba i oko 80 djece.

Mnogi državljani evropskih zemalja, koji su bili na ratištu, predaju se sirijskim vlastima i traže povratku svoje rodne zemlje, nakon što je “Islamska država” doživjela potpuni krah.

Među njima su i tri žene iz BiH koje su pisale vlastima, moleći ih da im dozvole povratak zbog djece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana