Лукач одбацио оптужбе

Срна
Лукач одбацио оптужбе

Бањалука - Министар унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске Драган Лукач рекао је данас да одбацује оптужбе које је у Народној скупштини Српске изнио Давор Драгичевић, отац трагично настрадалог Давида Драгичевића, оптужујући га као саучесника у убиству његовог сина, без иједног доказа.

Лукач је упитао ко има право да оптужује без иједног доказа икога за овако тешка кривична дјела.
“Све што смо чули од Давора Драгичевића није изненађење. Ово је очигледно припремљен перформанс за оптужбе према мени лично, али и институције Српске без иједног доказа”, рекао је Лукач на посебној сједници на којој се разматра документ о стању безбједности у Бањалуци и Српској “Правда за Давида - правда за све”, према приједлогу народних посланика.

Он је поручио да ће поднијети кривичне пријаве против свакога ко га оптужује без иједног доказа, попут блогера Слободана Васковића, али и појединих народних посланика.

“Слободан Васковић усмјерава Драгичевића, као и поједини политичари који желе да искористе ово на морбидан начин. Разумијем Драгичевићеву бол, али ово је излуђивање њега у великој несрећи која га је задесила да би га искористили за своје интересе”, рекао је Лукач.

Он је рекао да у Српској постоје институције чији је посао да утврде шта се догодило.

Лукач је истакао да је донесена одлука о укидању тајности података у случају Давида Драгичевића јер је утврђено да постоји потреба да се ови подаци учине доступни јавности.

“И ја сам стварао Републику Српску, борац сам прве категорије, ратни војни инвалид, седам литара крви сам пролио за ову Републику у свим борбама, рањавањима и операцијама које сам поднио”, рекао је Лукач.

Он је истакао да је и његов десетогодишњи син лажно оптужен на друштвеним мрежама да је учествовао у премлаћивању Драгичевића, те поручио да неће дозволити да ико науди његовој дјеци.

Лукач: Злоупотреба Бола Давора Драгичевића

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је да блогер Слободан Васковић, поред неких људи из политичког живота, инструишу Давора Драгичевића, оца трагично страдалог Давида Драгичевића.
“Два блогера воде истрагу и усмјеравају Давора Драгичевића шта да ради, а то су Слободан Васковић и Борислав Радовановић. Ја разумијем бол Давора Драгичевића и све што му се дешава. Али ово је излуђивање једног човјека у његовој боли”, истакао је Лукач у обраћању посланицима у Народној скупштини Републике Српске.

Лукач је навео да се сваки дан износе неистине без иједног доказа, те најавио да ће он и сви други који се неаргументовано оптужују поднијети пријаву суду против Васковића гдје ће морати да докаже оно што пише.

“Васковић јавно пише да зна ко су убице, али неће да каже. Ко онда прикрива убице? Нисмо чули ко је убица. Мени да је неко дијете убио, а да институције неће да ураде, знам шта бих урадио”, рекао је Лукач и додао да је три пута од Тужилаштва затражено да саслуша Васковића, јер како сам тврди зна ко су убице, али су они одговорили да он није релевантан.

Министар је оцијенио да је Васковић манипулатор који својим писањем “терорише Републику Српску”.

“Колико мрзи Српску, знамо из његових прича у магазину '60 минута' у којима је говорио да је Република Српска 'црна рупа' у којој се скупило сво зло. Бакир Хаџиомеровић га је избацио из емисије када је добио снимке да је у Сребренци као новинар фризирао доказе и тјерао несрећне заробљене људе да причају оно што он хоће”, рекао је Лукач.

“Први пут када сам поменуо Васковића у јавности, након свих лажних писања о мени, написао је да сам поставио снајперисте на кровове који ће пуцати у народ. То је било за вријеме протеста синдиката и наравно да нисам поставио снајперисте, јер су то наши младићи којима нико не би могао наредити да пуцају по народу”, истакао је Лукач.

Након тога, додао је Лукач, у посјету му је дошао изасланик Амбасаде САД да каже да не напада Васковића.

“Имам право да у своје и у име институција кажем да није истина оно што пише. Васковић хода по граду и прича да га плаћа Амбасада САД и да има њихову заштиту. И јесте заштићен јер нико не помиње његове писаније, клевете и блаћења. Јавна је тајна да су и привредници морали платити Васковићу да не пише о њима”, тврди Лукач.

Према његовим ријечима, Васковић од тога живи и од напада на Републику Српску. “Амбасадор САД у БиХ не дође код предсједника ни код предсједника Владе, већ сједи са Васковићем. Од њега добија информације шта се дешава у Српској. Васковић избјегава да му полиција уручи судски позив, па онда након тога пише да неко хоће да га убије. Тај човјек данас води процес у предмету 'Драгичевић'“, истакао је Лукач.

Он је нагласио да Амбасада САД у БиХ мора знати да “штити лажова и манипулатора”.

Лукач је навео да је Борислав Радовановић, други блогер који инструише Давора Драгичевића, психички болестан човјек који је три пута лијечен, суспендован је из полиције, а који сада искориштава психичко стање Давора Драгичевића. 

Лукач: Давидова смрт наступила утопљењем

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је да су оба обдукциона налаза показала да је смрт Давида Драгичевића наступила утопљењем у води.
Лукач је рекао да налази показују да је смрт насилна и да је наступила утопљењем у води, те објаснио да је насилна смрт оно што није природна смрт.

“Није било повреда које су изазвале смрт. Смрт је наступила утопљењем у води”, рекао је Лукач на посебној сједници на којој се разматра стање безбједности у Бањалуци и Српској - “Правда за Давида - правда за све”.

Он је додао да је обдукциони налаз доктора Жељка Карана показао да нема виталних повреда за живота, те да нема прелома костију.

“Нема расклиманих нити свјеже разбијених зуба, иако је /Давидов отац/ Давор Драгичевић рекао да је његовом сину вилица сломљена”, рекао је Лукач.

Он је додао да налаз показује и да нема одређених промјена на тијелу, иако је Давор рекао да је његов син силован.

Министар унутрашњих послова је навео да је анализом крви и урина утврђено присуство 1,58 промила алкохола у крви, односно 1,32 промила у урину, те присуство марихуане и ЛСД-ија.

Он је додао да је, према Карановом налазу, смрт наступила у интервалу максимално седам дана од обдукције, те да у том смислу постоји одређено размимоилажење са налазом доктора Ивице Милосављевића.

Лукач је навео да је доктор Милосављевић сагласан да је тијело настрадалог могло бити и више од четири дана у води, када су му предочене одређени метеоролошки и остали услови тих дана.

Он је додао да је доктор Милосављевић и тужилаштву објаснио одређена размимоилажења са налазом доктора Карана.

Лукач је рекао да истрага о трагичној смрти Давида Драгичевића још траје, те је подсјетио да је 198 доказа, саслушања, изјава и полиграфских испитивања МУП у извјештају доставио надлежном тужилаштву.

“Све се ради у сарадњи са тужилаштвом и ко може од 30 инспектора да сакрије нешто”, упитао је Лукач.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана