Кошарац: Српска има јак и организован МУП, не треба јој Федерална полиција

Срна
Кошарац: Српска има јак и организован МУП, не треба јој Федерална полиција

Требиње - Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац нагласио је да Република Српска има изузетно организовано и јако Министарство унутрашњих послова /МУП/ које може да одговори мигрантској кризи и потпуно је неприхватљиво да полиција Федерације БиХ буде распоређена на територији Српске.

Он је навео да је МУП Српске врло организован са високим степеном квалитета, те да је та институција стуб одбране Српске у смислу заштите свих грађана и њених права што су, како је истакао, безброј пута и доказали.

Кошарац је изразио жаљење што веома често Савез за промјене користи институције БиХ да би се обрачунавао са Републиком Српском како на политичком тако и на финасијском, односно економском плану.

"Савјет министара БиХ глуми владу БиХ. Он не може бити влада и узалуд су њихови покушаји да буду надређени нижим нивоима власти. Република Српска и њене институције се питају за све у БиХ и без сагласности Владе Српске нема ништа у БиХ", нагласио је Кошарац у изјави за Херцег телевизију коментаришући изјаву министра безбједности у Савјету министара Драгана Мектића да "још не зна да ли ће полицајци из ФБиХ бити распоређени на најугроженије дијелове границе на територији Српске".

Он је упозорио да је циљ једне у низу таквих Мектићевих одлука да се, прије свега, изазове хаос у Републици Српској.

"Потпуно је неприхватљиво да припадници Федералне управе полиције уђу на територију Републике Српске и да он буде тај који треба да штити границе Српске. Република Српска има свој МУП и своју полицију који у складу са свим прописима свој посао раде с циљем да заштите грађане Српске без обзира да ли је ријеч о Србима, Хрватима или Бошњацима", поручио је Кошарац.

Он је нагласио да без сагласности Владе Српске не може бити прихваћено да било која полицијска агенција са нивоа БиХ буде ангажована у Републици Српској.

"Предсједник Републике Српске Милорад Додик је прије годину дана указао на проблем мигрантске кризе у БиХ и од надлежних институција - Министарства безбједности, Службе за послове са странцима и Граничне полиције, тражио да се види на који начин се можемо заједно супротставити изазову који се зове мигрантска криза и да се понуде рјешење", рекао је Кошарац.

Он је подсјетио на Мектићеве раније изјаве и лоше процјене да од те кризе нема ништа, а како је вријеме одмицали грађани БиХ су постали свједоци да мигранти улазе у БиХ и да БиХ има проблем новог безбједносног изазова јер је ријеч, прије свега, о људима из исламских држава.

"Ако знамо да одређене групе и појединци врше обуку младих Бошњака, ако се гађа бојевом муницијом, ако имамо изражен политички став да се намјенска индустрија Федерације развија, онда је посебно разуман став предсједника Српске и њених институција да тражимо адекватан одговор. Оно што ми препознајемо јесте да је неко дао сигнал да мигранти могу да уђу у БиХ. То су они који желе да мајоризују Србе и Хрвате у БиХ и то је 'дил' бошњачке политичке елите која је очигледно у одређеној врсти контаката са међународним организацијама дала сигнал да је то могуће урадити у БиХ", навео је Кошарац.

Ако се томе дода и подизање мигрантских центар у српским повратничким селима или у њиховој близини, то потврђује, каже Кошарац, да на мигрантску кризу велики утицај имају бошњачке политичке елите и они који у посљедње четири године нису смјели да се супротставе таквим напорима бошњачке политичке елите а то је Савез за промјене, прије свега Драган Мектић, Мирко Шаровић и Игор Црнадак који сједе у Савјету министара.

"Они покушавају на сваки могући начин да дислоцирају Сарајево. Желе да раде дисперзивно по Федерацији, а увијек надомак Републике Српске што је за нас озбиљна пријетња и с тога озбиљно приступамо анализи стања и доношењу адекватних мјера, јер се талас мигрантске кризе сигурно неће на овоме зауставити.

Наше анализе указују да постоји та врста спреге између дијела међународних хуманитарних организација које су на буџету одређених амбасада и бошњачке политичке елите, те попустљивост Мектића и осталих представника Српске у Савјету министара, који због својих позиција и бошњачких гласова на које рачунају у октобру, не смију да слиједе ставове институција Републике Српске", закључио је Кошарац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана