Којић: И поред застрашивања свједока довољно доказа да се Орић осуди

Срна
Којић: И поред застрашивања свједока довољно доказа да се Орић осуди

Бањалука - Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица Милорад Којић рекао је да је читав првостепени поступак против команданта такозване Армије БиХ у Сребреници Насера Орића и припадника те војске Сабахудина Мухића пратило низ контроверзи, утицаја на свједоке и да је тужилац БиХ Мирослав Јањић затражио укидање пресуде управо због повреда кривичног поступка.

“Те контроверзе су се, прије свега, огледале у утицају на свједоке. Ми знамо да је суд својевремено одредио мјере забране Насеру Орићу, међутим, логично рјешење је тада било одређивање мјере притвора, јер би управо уз одређивање ове мјере се, на неки начин, спријечила било каква могућност утицаја на свједоке”, рекао је Којић.


Он је за Алтернативну телевизију рекао да му је познато да је било одређених утицаја на свједоке, међутим и поред тих чињеница Којић каже да је било сасвим довољно доказа и елемената да се Насер Орић осуди.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић рекао је да су сви процеси који су вођени против Орића били онакви какви нису требали да буду.

“Резултат тих процеса је, нажалост, био ослобађајући. Мислим да је то добра одлука /да се укине првостепена пресуда/ и да поједини људи који раде у судству и тужилаштву схватају своју улогу и одговорност према грађанима ове земље. Добро је да се поступак враћа /на почетак/”, рекао је Савановић.

За Шабана Максумића, предсједавајућег судског вијећа које је изрекло ослобађајућу пресуду Орићу и Мухићу, Алтернативна телевизија преноси да се налази на листи судија и тужилаца за које је достављена информација Високом судском и тужилачком савјету БиХ о сумњивој ратној прошлости.

Подобност Максумића да обавља ту функцију још није испитана, јер још нема измјене којом би се утврдила ратна прошлост судија и тужилаца.

Предсједник ВСТС БиХ Милан Тегелтија каже да се ради на том плану и да је предвиђено да се заврши до 30. јуна.

Адвокат Насера Орића Лејла Човић каже да не жели коментарисати спекулације.

МУП Републике Српске раније је прикупио документацију о утицају на свједоке - од пријетњи до мита, док је поступак против Орића био у рукама Тужилаштва БиХ. Није помогла ни завршна ријеч тужиоца БиХ да је заштићени свједок до детаља свједочио о убиству Слободана Илића, преноси Алтернативна телевизија.

“Еуроблиц”, позивајући се на извор у правосуђу БиХ, преноси да ће Апелационо одјељење Суда БиХ у наредном периоду прихватити жалбу Тужилаштва БиХ и укинути скандалозну ослобађајућу пресуду коју је Орићу објавило првостепено вијеће Суда БиХ.

Укидање првостепене пресуде Тужилаштво БиХ је затражило у мају, а у жалби је наведено да чињенице нису потпуно утврђене, али и да се отправак пресуде разликује од изречене пресуде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана