Јеринић: Вјежба са осиромашеним уранијомом лаж

nezavisne.com
Јеринић: Вјежба са осиромашеним уранијомом лаж

Бањалука - Лаж је да би то била било каква вјежба са осиромашеним уранијумом, рекао је за "Независне" Борис Јеринић, замјеник министра одбране БиХ, на питање о предстојећим вјежбама припадника ОС БиХ и НАТО трупа на војном полигону на Мањачи, која је већ подигла доста буре у јавности.

Наиме, процурило је да би на тој војној вјежби били кориштени и авиони А10, који на себи носе топ 30мм, познат по томе што користи стријељиво са осиромашеним уранијумом.

Вјежба је наводно договорена на састанку с генералом–мајорем Џоном Гронским, замјеником команданта Команде америчких копнених снага за Европу.

Но, Јеринић је рекао да он том састанку није присуствовао, али да је, распитујући се накнадно, сазнао како једна таква вјежба уопће није договорена.

Како је наведено, НАТО вјежба требала би бити реализирана кроз двије фазе: прва је теоријска обука официра ОС БиХ од фебруара до краја 2018. године, а друга би почетком 2019. године била гађање ескадриле авиона А10 на полигону Мањача одређеном врстом стрељива са осиромашеним уранијумом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана