Иванић на Косову: Обавеза нам је помагати српском народу да опстане на том простору

Анадолија
Иванић на Косову: Обавеза нам је помагати српском народу да опстане на том простору

Приштина - Члан Предсједништва БиХ Младен Иванић приликом вишедневне посјете манастирима и црквама Српске православне цркве на Косову изјавио је како је послије 16 година други пут у посјети Косову и да је сретан што се налази на том простору као и што је имао прилику да буде у Пећкој патријаршији, Дечанима и Великој Хочи, у којој према његовим ријечима живи око 700 Срба.

Како је навео, сретан је и што је имао прилику да види ентузијазам, вољу и снагу коју ти људи имају да ту остану, али и да обиђе Српску цркву у Призрену и да ”види све српске светиње на том простору”, па и манастир Светих Архангела, који је, према Иванићевим ријечима ”један од доказа колико је моћна, велика и снажна некад била српска држава и са којом пажњом данас то треба чувати”.

”Српски народ овдје заиста показује невиђену виталност. У готово немогућим условима успијева да опстане, да функционише и да живи. Заиста тражи нашу подршку и стичем утисак да је обавеза свих нас који радимо неке јавне послове да помогнемо, да будемо с њима овдје јер њима некад боравак овдје људи значи много”, рекао је Иванић који је додао како све то показује колико је Косово значајно за српски народ и колико то мора бити ствар којој се увијек морају враћати и коју увијек ”морају третирати као своју".

Игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић рекао је како има прилику да се захвали народу Републике Српске и свима који су свих ових година помагали на различите начине.

”Много нам значи та веза и та спона. Манастир Високи Дечани је заједнички дом цијелог нашег народа и он нам показује шта смо били, шта јесмо и шта треба да будемо”, истакао је Јањић.

Иванић је посјету је Пећкој патријаршији започео обиласком манастирског комплекса и разговором с мати Харитином, вршитељицом дужности игуманије Пећке патријаршије.

Мати Харитина том приликом упознала је Иванића са ситуацијом и проблемима с којима се сусреће сестринство манастира.

Четири цркве манастира Пећке патријаршије су од 2006. године на Листи културне баштине УНЕСЦО-а.

Иванићева посјета настављена је обиласком манастира Високи Дечани. Разговарано је о животу у манастиру и проблемима с којима се сусрећу.

Од 1999. године манастир Дечани штите припадници италијанског контингента КФОР-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана