Грубеша: БиХ ће инсистирати на заштити права власништва правних лица

Срна
Грубеша: БиХ ће инсистирати на заштити права власништва правних лица

Загреб - Министар правде БиХ Јосип Грубеша рекао је данас у Загребу да ће БиХ инсистирати на заштити права власништва правних лица из БиХ у Хрватској и да ће предузети све кораке да буде закључен уговор којим ће бити уређени имовинско-правни односи, да би било ријешено и питање бивших одмаралишта у Хрватској која су у власништву правних лица из БиХ.

Из Министарства правде БиХ саопштено је да је Грубеша са хрватским министром државне имовине Гораном Марићем разговарао о расписаном конкурсу за закуп одмаралишта у Хрватској која су у власништву правних лица из БиХ.


Министри су се сагласили да је власништво неотуђиво право и да будући закупци неће моћи остварити никаква власничка права, нити их стећи на основу досјелости.

Договорено је да ће Уговор о закупу садржавати клаузулу којом се закупац одриче права на досјелост.

Марић је рекао да су одмаралишта неријешеног власничког статуса и да су на њима право кориштења имала правна лица из бивше републике и бивше државе.

“Она су већ 30 година запуштена, уништавана и трајно опасна за своје окружење. Конкурсима за закуп се не утиче нити прејудицира статус власништва. Њиме се ствара могућност да се она обнови, да јој се вриједност сачува и повећа. И ко год у будућности буде њен легитимни власник имаће имовину, обновљену и знатно вреднију”, појаснио је Марић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана