Dušanka Majkić: Savez za promjene napravio nemjerljivu štetu

Željka Domazet
Dušanka Majkić: Savez za promjene napravio nemjerljivu štetu

Sarajevo - Kada su u pitanju rad i rezultati Parlamenta BiH, posljednje četiri godine ostaće upamćene kao najneproduktivnije, a na brzinu formirana skupštinska većina, koju su činile gubitničke partije iz RS, odnosno Savez za promjene, zajedno sa bošnjačkim i hrvatskim strankama, nije bila u stanju da napravi pomak ni u jednoj oblasti.

Rekla je ovo za “Glas Srpske” poslanik Predstavničkog doma Parlamenta BiH Dušanka Majkić, ističući da će se stvarne razmjere lošeg rada SzP-ove vlasti vidjeti na kraju, dok stvarna šteta po Republiku Srpsku teško da se može izračunati.

- Ako izvršna vlast ne radi, ne predlaže zakone i ne donosi odluke, nema ni rada parlamenta. Odnosno, ako parlament ne usvoji izvještaj o radu Savjeta ministara, onda takva vlast nema podršku čak ni skupštinske većine koja ju je izabrala. Ako nam je kao zemlji trebalo 14 mjeseci da odgovorimo na upitnik Evropske komisije, onda je jasno zašto je BiH jedina zemlja bez kandidatskog statusa. Uz to, Savjet ministara je potpuno isključio iz odlučivanja parlament o mnogim značajnijim pitanjima, ministri su izostajali sa sjednica Predstavničkog doma i Doma naroda. Parlament se bavio sam sobom. Vlast je počivala na čvrstoj osovini SDA-SzP, ali ni to nije pomoglo da desetak zakona ne ostane “zaglavljeno” u Predstavničkom domu ili između dva doma - naglasila je Majkićeva.

Ona je upozorila i na ogromna sredstva koja se ulažu u sektor odbrane i bezbjednosti, ali se postavlja pitanje šta građani za to dobijaju.

- Ministarstvo odbrane ima budžet od oko 300 miliona KM, od čega se blizu 90 odsto novca troši na personal. Sektor bezbjednosti čini Ministarstvo bezbjednosti i sedam bezbjednosnih agencija koje zapošljavaju 4.227 zaposlenih i troše više od 168 miliona KM. Dakle, zajedno u sektoru odbrane i bezbjednosti radi blizu 15.000 ljudi i godišnje, prema podacima za 2017, troše 468 miliona KM. Zamislite kakav bi standard imali građani ove zemlje kada bi ovaj novac bio efikasnije i racionalnije korišćen - ističe Majkićeva.

Podsjeća da je član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić dao saglasnost na dokument “Pregled odbrane”, koji samo kozmetički smanjuje broj profesionalnih vojnih lica sa 10.000 na 9.200, što je, kako kaže, potpuno neprihvatljivo.

- SNSD godinama govori o potrebi značajnijeg smanjenja OS BiH, o stvaranju malih, dobro opremljenih i obučenih Oružanih snaga, osposobljenih da učestvuju u pomoći lokalnom stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda i mirovnim misijama UN - naglasila je Majkićeva.

Dodaje da su dokumentom “Dugoročni plan modernizacije OS BiH 2017 - 2027”, koji je takođe usvojilo Predsjedništvo BiH u ovom mandatu, predviđena ulaganja blizu 300 miliona KM za modernizaciju Oružanih snaga.

- Ivanić je prihvatio da taj novac bude uzet od entiteta, ali to SNSD nikada neće prihvatiti - naglasila je ona napominjući da je migranstka kriza potvrdila nesposobnost vlasti na nivou BiH koja nije uspjela da riješi nijedan problem u vezi sa ovim pitanjem.

Majkićeva kaže da je kulminacija nesnalaženja u ovoj oblasti nastala prihvatanjem Operativnog štaba za pitanje migracija u BiH da Federalna uprava policije bude ispomoć Graničnoj policiji BiH, a to znači i na prostoru RS.

  • Ta odluka je neustavna i nezakonita. Koordinaciono tijelo za migracije Vlade Srpske je ponudilo, pored sadašnjih osamdesetak policajaca, i dodatni broj za ispomoć. Time je problem mogao biti riješen i mimo ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića. Jedina nadležna institucija Srpske za poslove državne uprave koji se odnose na zaštitu od ugrožavanja bezbjednosti Srpske, kao i zaštitu života i lične bezbjednosti građana je MUP Srpske i on će i dalje pomagati Graničnoj policiji na sprečavanju ilegalnih migracija - zaključila je Majkićeva.

MIP

Dušanka Majkić ističe da se nerad vlasti na nivou BiH posebno vidi na primjeru Ministarstva inostranih poslova.

- Parlament BiH nije imao čestu priliku da na svojim sjednicama vidi ministra inostranih poslova Igora Crnatka koji je uvijek bio zauzet na relaciji između različitih svjetskih odredišta. Od silnih službenih putovanja, izostao je rad na sređivanju stanja u ministarstvu i diplomatsko-konzularnim predstavništvima, pa je i za 2017. MIP dobio mišljenje s rezervom, sa 33 nove preporuke revizora. Zanimljivo je da su lani ministar i njegovi saradnici potrošili na službena putovanja oko 1,1 milion KM, a cijela DKP mreža svega oko 580.000 KM. Postavlja se pitanje šta smo dobili njegovim silnim putovanjima, posebno RS - kaže Majkićeva i napominje da je cijela spoljna politika BiH u rukama PDP-a iako ta partija nema nijednog poslanika u Parlamentu BiH i nema odgovornosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana