Dodik pozivom za formiranje zajedničke komisije spasava obraz BiH

Srna
Dodik pozivom za formiranje zajedničke komisije spasava obraz BiH

Beograd - Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević ocijenio je da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pokazao veliku odmjerenost i toleranciju, poručivši da bi, zbog jačanja međusobnog povjerenja u BiH, bilo dobro da bude formirana zajednička komisija entitetskih vlada koja bi utvrdila činjenice o proizvodnji oružja i municije u Federaciji BiH.

On smatra da predsjednik Republike Srpske, pozivom za formiranje zajedničke komisije, spasava obraz i ustavni poredak BiH.

"Ne znam kako će biti primljen taj prijedlog, ali bih ga ja, da sam na mjestu sarajevskih vlasti, primio kao dobronamjernu ponudu i pokušaj spasavanja ustavnog poretka i međunarodnog obraza zemlje, jer to što BiH radi je sramota. E sad, druga je dimenzija prijetnja kako mi pravimo oružje za neki budući rat, odnosno žza ne daj Božež, kako kaže Bakir Izetbegović. To je suluda retorika, to je nešto što je čisto ratno huškanje", rekao je Galijašević za "Sputnjik".

On kaže da je Dodikov prijedlog - "prijedlog Vilija Branta iz Banjaluke".

"Daleko je očekivanije bilo da iz Banjaluke zaprijete i kažu: žIzetbegoviću, ne možete tako raditi, ne možete prodavati oružje gdje ga prodajete, tamo stradaju civili od naoružanja iz BiH, to je protivno zakonima BiH i mora se posjedovati informacija o krajnjoj destinaciji na koju je oružje došlož. Mora postojati ocjena obavještajne službe da to oružje neće ići u područja zahvaćena nemirima, sukobima ili ratovima. Mora biti garancije da neće biti deo međuetničkih konflikata. A u stvari, oružje iz BiH ide samo tu", naglasio je Galijašević.

Prema njegovim riječima, Dodik je praktično pozvao Izetbegovića i bošnjačku vlast i poručio im: "Hajde da više ne budemo zloupotrijebljeni, hajde da ne kršimo konvencije OEBS-a, rezoluciju UN i da ne izvozimo to naoružanje u ratom zahvaćena područja i ona u kojima postoje međuetnički sukobi, tamo gdje to oružje može ubijati nevine ljude ili produžiti i uvećati stradanje".

Galijašević naglašava da se o toj temi može razgovarati i puno drugačije i pita šta bi se dogodilo da je Dodik rekao: "Ili ćete dovesti u okvire zakona namjensku industriju onako kako je Dejton odredio ili ćemo mi iz Srbije, iz Kragujevca, Čačka, Užica dovesti namjensku industriju, pa ćemo i mi proizvoditi žza ne daj Božež".

"... Ili ćemo tražiti od Izraela da nam pomogne, ili od Rusije ili od drugih država. Dakle, zamislite kako bi takva orijentacija izgledala i koliko bi to, u stvari, bilo na liniji onoga što Bakir Izetbegović želi, a to je konflikt", rekao je Galijašević.

On je pojasnio da je predsjednik Srpske predložio umjerenu varijantu zajedničkog nadzora nad onim što je utvrđeno Dejtonskim sporazumom i podsjetio da je Dejtonom utvrđeno da namjenska industrija u zemlji proizvodi oružje ili za međunarodnu trgovinu ili za potrebe oružanih snaga BiH.

"I tu onda govorimo o potpunom nadzoru sa zajedničkog nivoa. Odobravanje međunarodne trgovine oružjem zahtijeva aktivnost i Ministarstva spoljne trgovine u Savjetu ministara i Ministarstva inostranih poslova, i pojedinih bezbjednosnih agencija sa zajedničkog nivoa, kao što je agencija za nuklearnu energiju i atomsko-biološku i hemijsku opasnost, i pojedinih agencija poput Obavještajno-bezbjednosne agencije", ukazao je Galijašević.

On je podsjetio da je pet fabrika u Federaciji BiH praktično pod kontrolom SDA i jedne, kako ju je nazvao, obične zanatske radionice, u stvari obavještajne ekspoziture SAD nazvane "Hovel mašin" koja je sklopila ugovor sa namjenskom industrijom o strateškom partnerstvu u obezbjeđivanju kupaca.

"Taj ugovor je raskinula fabrika žIgman Konjic" i ona praktično nije dio ovog aranžmana", precizirao je Galijašević.

On je naveo da se za potrebe američkih ratova u Avganistanu, Iraku, Siriji naručuje oružje iz BiH, a te narudžbine prije svega pravi Saudijska Arabija koja naoružava "Nusra front" i Al kaidu, a zatim uglavnom islamske zemlje, poput Turske i Egipta.

"Kad pogledate namjensku industriju u ovim državama, vidite da njima to oružje uopšte ne treba, ali je u tranzitu daleko lakše plasirati oružje do paravojnih formacija, do parapolicijskih snaga. U stvari, muslimani sa Bliskog istoka se ubijaju oružjem, municijom, raketnim sistemima poput raketnog bacača od 40 milimetara i drugim vrstama naoružanja koje dolazi upravo iz BiH", rekao je Galijašević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana