Cvijanovićeva u Italiji: Prioritet Vlade je regionalna saradnja

Srna
Cvijanovićeva u Italiji: Prioritet Vlade je regionalna saradnja

Peskara - Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je danas u italijanskom gradu Peskara da je regionalna saradnja jedan od prioriteta Vlade Srpske kao mehanizam za napredovanje ka članstvu u EU, ali, prije svega, kao instrument privrednog i društvenog razvoja zemalja zapadnog Balkana.

Cvijanovićeva je, učestvujući u radu okruglog stola o temi "Identiteti zapadnog Balkana u evropskoj kohezijskoj politici", rekla je da se Republika Srpska uklapa u koncept modernih evropskih regija, te da raspolaže visokim stepenom autonomije i ustavnih nadležnosti, čak i mnogo više u odnosu na neke druge evropske regije.

Tokom okruglog stola bilo je riječi o aktuelnim temama u vezi sa kohezionom politikom EU, kao jednim od ključnih instrumenata razvoja EU, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Razmijenjena su mišljenja i o regionalnoj saradnji i strateškim okvirima za smanjenje ekonomskih i socijalnih razlika, sa naročitim osvrtom na zemlje zapadnog Balkana.

"Vidimo veliku šansu u ponuđenoj saradnji i mogućnost da učimo od regije Abruco u Italiji, ali i drugih regija širom EU, da bismo pripremili i ojačali naše institucionalne strukture i kapacitete za korištenje sredstava i dostupnih instrumenata kohezionih i strukturnih fondova koji su dostupni članicama EU", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da treba razumjeti da je riječ o ogromnim sredstvima, o čemu govori i činjenica da se u sadašnjem budžetskom okviru EU za period od 2014. do 2020. godine na kohezionu politiku odnosi oko 32,5 odsto budžeta EU, odnosno više od 350 milijardi evra.

Cvijanovićeva je istakla da Republika Srpska učestvuje u regionalnim strukturama po različitim osnovama, od projekata prekogranične saradnje do sporazuma o saradnji i zajedničkih projekata sa različitim evropskim regijama.

Prema njenim riječima, značajnu ulogu u promociji potencijala Republike Srpske i jačanja regionalne saradnje ima mreža predstavništava koja su trenutno aktivna u osam zemalja.

Osvrćući se na provođenje programa EU u BiH, Cvijanovićeva je naglasila da složenost političkih odnosa u BiH često usporava uspješnost realizacije projekata, te da, s obzirom na složenost ustavne strukture, ali i političkih odnosa, formula za uspješnu realizaciju jeste funkcionisanje mehanizma koordinacije uz uvažavanje ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH, koje vodi ka konstruktivnoj politici regionalne saradnje.

Tokom okruglog stola istaknut je značaj regionalne saradnje u smislu jačanja konkurentnosti, privrednog razvoja i ekonomskog rasta, te da ekonomsko, trgovinsko, energetsko i infrastrukturno povezivanje zemalja zapadnog Balkana u tom kontekstu predstavlja značajan razvojni potencijal.

Izražena je opredijeljenost za uspostavljanje bliže saradnje između univerziteta regije Abruco i Republike Srpske, kao i zajedničko učešće u projektima EU.

S obzirom na kvalitet i tradiciju Veterinarskog fakulteta u ovoj italijanskoj regiji, razgovarano je i o njihovoj podršci pri osnivanju i razvoju Veterinarskog fakulteta u Republici Srpskoj, a domaćini su ponudili univerzitetima iz Srpske i pristup i saradnju sa Istraživačkim centrom Univerziteta regije Abruco.

Okrugli sto, koji je organizovan u okviru EU programa prekogranične saradnje "IPA Adriatik", okupio je predstavnike institucija italijanske regije Abruco, te predstavnike institucija Republike Srpske, a u ime Vlade Srpske u radu foruma, osim Cvijanovićeve, učestvovali su ministar prosvjete i kulture Dane Malešević i šef Predstavništva Republike u Briselu Mario Đuragić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana