Чубриловић чува леђа Малешевићу

Ведрана Кулага
Чубриловић чува леђа Малешевићу

Бањалука - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић одбацио је приједлог који је стигао од премијерке Српске Жељке Цвијановић да Дане Малешевић буде смијењен са позиције министра просвјете и културе, а Цвијановићева, која је и потпредсједница СНСД-а, одлучила је да направи измјену у одлазећем саставу Владе.

На мети се нашао Малешевић који је кадар ДНС-а, а у вези са тим она је затражила мишљење предсједника РС Милорада Додика и Чубриловића који је замјеник лидера ДНС-а Марка Павића.

Иницијатива за Малешевићеву смјену изашла је на свјетлост дана неколико часова након што је засједало Предсједништво ДНС-а у четвртак на којем је, између осталог, закључено да су одређени чланови те странке смијењени са позиција без знања челника ДНС-а, али да је са Додиком договорено да неће више бити смјена без договора два предсједника или страначких органа.

До закључења овог броја "Гласа Српске" није био познат став предсједника Српске о приједлогу из Владе, али се огласио први човјек парламента. 

- Предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић је доставио негативно мишљење предсједници Владе Жељки Цвијановић на разрјешење Данета Малешевића са мјеста министра просвјете и културе у Влади РС - потврђено је у петак "Гласу Српске" у парламенту РС.

У тој институцији нису износили више детаља о томе тако да је остало непознато да ли је Чубриловић и чиме образложио тај став као ни да ли то може да утиче на коначан епилог тог захтјева из Владе Српске.

Појаснили су само да на основу члана 94. Устава РС и члана 13. Закона о Влади РС предсједник Владе може, за вријеме трајања мандата, на основу претходно прибављеног мишљења предсједника Републике и предсједника Скупштине, вршити промјене у саставу Владе до једне трећине првобитно изабраног састава, о чему обавјештава Народну скупштину.

Малешевић у петак није одговарао на телефонске позиве, а изјаву нисмо успјели добити ни од његовог страначког шефа Марка Павића.

Више информација о затраженом мишљењу за смјену, о будућим потезима Владе РС до избора њихових насљедника нисмо добили ни у кабинету премијерке Жељке Цвијановић.

СНСД и ДНС, уз СП, чине владајућу коалицију у Републици Српској у којој су односи, посебно између СНСД-а и ДНС-а, пољуљани након смјена кадрова из Павићевих редова са којима се чланство не може помирити.

До варнице у односима дугогодишњих коалиционих партнера дошло је након Додикових ријечи да је Павић окружен мангупима и смјена кадрова из ДНС-а, за које у СНСД-у тврде да током предизборне кампање нису радили у складу са коалиционим договором.

Павић је, са друге стране, након сједнице Предсједништва ДНС-а, истакао да смјене нису дошле због лоших изборних резултата, већ других позадина "које нису испитивали", уз нагласак да је ДНС урадио свој дио коалиционог посла. Додао је да је са Додиком договорио да будуће смјене морају бити плод договора два лидера, али и поручио да његове људе не треба нико смјењивати те да ће то лично ДНС урадити ако се закључи и добију податке да некога треба смијенити.

Додик је недуго затим поручио да је посвећеност СНСД-а коалицији са ДНС-ом искрена и да не траже ништа друго до сарадње, али на здравим основама. СНСД ће, казао је, наставити да утврђује одговорност свих појединаца који су опструисали изборни процес на штету коалиције као и да ће смјене одговорних бити настављене.

Трнинић "преживио"

Одређени проблеми на локалном нивоу довели су лани у мају министра саобраћаја и веза РС Неђу Трнинића на корак од смјене са те позиције. Милорад Додик је за Трнинића, који је кадар ДНС-а, својевремено казао да ДНС преварио СНСД у Братунцу гдје је Трнинић главни човјек те партије. На крају су, ипак, проблеми ријешени и одлучено да до његове смјене не дође.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана