Crne tačke i dalje prijetnja vozačima

Milijana Latinović
Crne tačke i dalje prijetnja vozačima

Banjaluka - Crne tačke Piljagići, Tutnjevac i Ljubogošta u Srpskoj na kojima je ugašeno desetine života i dalje su prijetnja vozačima, jer sanacija još nije počela.

Da će ove tri krivine biti “ispravljene” najavili su u preduzeću “Putevi Republike Srpske” u maju prošle godine. Tada su naveli da su za ta tri opasna mjesta urađena stručna mišljenja i urbanističko-tehnički uslovi, istakavši da je vrijednost planiranih radova oko 1,1 milion maraka bez PDV-a.

- Za opasna mjesta Piljagići, Tutnjevac i Ljubogošta u decembru 2018. godine urađeni su glavni projekti sanacije. Do sada su pribavljeni lokacijski uslovi, a u toku je postupak dobijanja građevinske dozvole - naveli su za “Glas Srpske” u preduzeću “Putevi Republike Srpske”.

Pojašnjavaju da nakon dobijanja građevinske dozvole slijedi postupak javne nabavke za izbor izvođača radova na osnovu projekta u kojem će biti navedeni i rokovi za izvođenje planirane sanacije crnih tačaka.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović kaže za “Glas Srpske” da očekuje da će uskoro biti ispunjeni svi uslovi za radove na pomenute tri krivine.

- Analiza mjesta na kojima je u prošloj godini bilo najviše saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom još nije završena, ali godinama unazad najopasnije dionice u Srpskoj su na starim putevima od Klašnica do Gradiške i od Klašnica do Prnjavora - rekao je Radović.

Dodaje da ohrabruje podatak da je od početka ove godine u saobaćajnim nesrećama stradalo manje ljudi nego u januaru prošle godine.

- Prema preliminarnim podacima za mjesec i po ove godine na putevima je poginulo osam lica, dok je samo u januaru 2018. godine bilo deset poginulih u saobraćajnim nesrećama - istakao je Radović.

Dodaje da vjeruje i da će analiza pokazati da su gužve na kritičnim dionicama smanjene od kada je otvoren autoput “9. januar” i da mnogi uprkos plaćanju putarine ipak radije idu autoputem nego preko Tutnjevca.

Da crne tačke moraju što prije biti sanirane saglasni su i vozači.

- Putovati preko Tutnjevca, posebno u zimskim uslovima, je kao da glavu nosiš u torbi. Sva sreća da je otvoren autoput i da ne moram više voziti tom dionicom, ali generalno smatram da otvaranje autoputa ne smije biti razlog da sanacija tog i drugih opasnih mjesta bude zaboravljena - rekla je Prnjavorčanka Vedrana S. koja svaki dan putuje u Banjaluku na posao.

Projekti

U “Putevima RS” ističu da u ovoj godini planiraju izradu projekta sanacije i označavanja opasnih mjesta na putnoj mreži magistralnih i regionalnih puteva u RS za 2017. godinu. Dodaju da je planirano i označavanje opasnih mjesta na tim putevima za 2018. godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana