Централна изборна комисија БиХ: Јача контрола над партијским новцем

В. К.
Централна изборна комисија БиХ: Јача контрола над партијским новцем

Сарајево - Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ жели да до 2020. године подигне транспарентност финансирања политичких партија и да их примора да у роковима достављају извјештаје о потрошњи.

Та два циља најзначајнија су у плану рада ЦИК-а у периоду од 2018. до 2020. године у којем је посебан акценат стављен на трошење новца у вријеме предизборних кампања. Експертски тим групе земаља Савјета Европе за борбу против корупције прије неколико година је анализирао Закон о финансирању странака и дао препоруке, али оне још нису потпуно реализоване. У ЦИК-у кажу да су и сами радили на повећању транспарентности финансирања.

- Усвојена су два правилника и развијена апликација за електронско подношење финансијских извјештаја странака. Тиме се директно доприноси правовременом информисању о финансирању политичких странака и изборне кампање - нагласили су у ЦИК-у.

Подсјетили су да су још 2016. године препоручили да буде преиспитано и избалансирано законодавство у области организовања и политичког дјеловања партија те финансирања предизборне кампање.

- У области контроле финансирања изборних кампања циљ је да повећамо степен поштовања рокова за подношење постизборних финансијских извјештаја странака како би била повећана контрола финансирања кампања - наводе у ЦИК-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана