Хашко тужилаштво жели да се укључи у поступак против Радете и Јојића

Срна
Хашко тужилаштво жели да се укључи у поступак против Радете и Јојића

Београд/Хаг - Хашко тужилаштво затражило је данас да се у форми "пријатеља суда" укључи у поступак одлучивања да ли ће Србији бити уступљен случај против српских радикала Вјерице Радете и Петра Јојића.

У поднеску који је данас објављен, Тужилаштво сматра да би требало да му се омогући да као "пријатељ суда" изнесе своје мишљење поводом изјашњења Србије, пренијели су београдски медији.

Судски механизам у Хагу позвао је прошле седмице власти у Србији да се у року од 30 дана изјасне да ли желе да преузму случај против Радете и Јојића које је Хашко тужилаштво оптужило за застрашивање свједока у поступку који је вођен против лидера СРС-а Војислава Шешеља.

Србија је 2015. године одбила да ухапси и изручи Јојића и Радету Хашком трибуналу пошто су српски правосудни органи констатовали да нема услова за њихово изручење, јер ни статут Савјета безбједности УН о раду Трибунала, као ни српски Закон о сарадњи са Хашким трибуналом не предвиђају кривично дјело за које се терете.

Радета и Јојић су оптужени за кривично дјело непоштовања суда, односно јер су наводно застрашивали свједоке у случају против Шешеља који је пред Трибуналом првостепено ослобођен, а сада му је пред Судским механизмом у току поступак по жалби тужилаштва.

Трећи оптужени у овом случају Јово Остојић је преминуо, па је против њега поступак обустављен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана