“Харадинај ће рећи не Федерики Могерини”

Агенције
“Харадинај ће рећи не Федерики Могерини”

Приштина - Премијер Косова Рамуш Харадинај у понедељак ће одговорити негативно на предлог високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Федерике Могерини.

Она је у писму од њега затражила укидање косовске таксе на робу из Србије и БИХ, што би било награђено промјеном назива Косова у споразуму ЦЕФТА, објавио је портал газетаеџпресс.

Приштински медији су данас јавили да су Могерини и комесари за трговину Сесилија Малмстром и проширење и политике добросусједства Јоханес Хан затражили укидање таксе од 100 одсто, а заузврат понудли промјену назива у споразуму ЦЕФТА тако да ту умјесто “УНМИК” пише “Косово”.

Могерини, Хан и Малмстром су у заједничком писму Харадинају објаснили став ЕУ да таксе на робу из Србије морају да буду хитно повучене, потврдила је портпаролка ЕУ Маја Коцијанчич, преноси РТС.

“У писму је поновљена понуда комесара Хана како рјешавати притужбе Приштине о функционисању Цефта споразума на одговарајући нацин”, рекла је Коцијанчич, не наводећи детаље.

У Приштини је шеф кабинета премијера Косова, Авни Арифи, за портал газетаеџпресс рекао да писмо из Брисела “не садржи ниједан ред или став који није познат грађанима Косова”.

Из одговора Арифија се, по том порталу, може закључити да Харадинај неће прихватити понуду троје високих званичника Европске уније.

Сутра је у Бриселу предвиђен сасатанак Харадинаја и других високих званичника Косова с Могерини у оквиру процеса спровођења Споразума о стабилизацији и придруживању Косова и ЕУ (ССП).

КТВ очекује да ће се на том састанку разматрати и резолуција Скупштине Косова о дијалогу, њена одлука о оснивању војске, као и увођење таксе од 100 одсто за производе из централне Србије и БиХ, пренијела је регионална ТВ Н1.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана