Zubarka otkrila tri situacije u kojima ne treba prati zube

GS
Foto: X.com

Zubarka je postala viralna na TikToku kada je objavila video u kojem je nabrojala situacije u kojima ne treba prati zube, bar neko vrijeme.

Doktorka je šokirala mnoge ljudi rekavši da ne bi trebalo prati zube u trenucima kada je posezanje za četkicom i pastom vjerovatno prvo što biste uradili.

U videu koji ima više od 12 miliona pregleda, zubarka je rekla da ne treba prati zube poslije povraćanja, što je brzo izazvalo mnogo pitanja. Zatim ih ne treba prati poslije doručka i konzumiranja slatkiša.

Postoji jedan razlog koji povezuje ove tri okolnosti, a to je pH nivo ili kiselost u ustima. „Vaši zubi su minerali i kiselina bi ih doslovno mogla otopiti“, rekla je. „Kada jedemo bilo šta, da li je to doručak, ručak, užina, posebno slatke stvari, bakterije na zubima to pretvaraju u kiselinu. Potpuno isti koncept je s povraćanjem. Dakle, ako odmah operete zube, zapravo trljate kiselinu na zube, što ih može oštetiti,“ objasnila je zubarka. 

Kiselost u ustima prirodno će se neutralisati tokom vremena - ali to vremensko razdoblje može potrajati otprilike 30 do 60 minuta. „Pijenje vode i žvakanja žvake bez šećera stvoriće više pljuvačke, tako da može brže neutralisati kiselinu“, kaže zubarka i savetuje da se pričeka 30 do 60 minuta nakon povraćanja ili doručka ili slatkiša pre pranja zuba, tako da usta imaju vremena da neutrališu visok nivo pH.

Kiselost u ustima prirodno će se neutralisati tokom vremena - ali to vremensko razdoblje može potrajati otprilike 30 do 60 minuta. „Pijenje vode i žvakanja žvake bez šećera stvoriće više pljuvačke, tako da može brže neutralisati kiselinu“, kaže zubarka i savjetuje da se pričeka 30 do 60 minuta nakon povraćanja ili doručka ili slatkiša prije pranja zuba, tako da usta imaju vremena da neutrališu visok nivo pH, prenosi NajženaAlo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana