Vježbe sprečavaju distres sindrom, jedan od glavnih uzroka smrti kod zaraze virusom korona

Srna
Vježbe sprečavaju distres sindrom, jedan od glavnih uzroka smrti kod zaraze virusom korona

RIČMOND - Akutni respiratorni distres sindrom, jedan od glavnih uzroka smrti kod zaraze virusom korona, može biti spriječen redovnim fizičkim vježbama, navodi ugledni ljekar Džen Jan iz Škole medicine pri Univerzitetu u američkoj saveznoj državi Virdžiniji.

Ovaj sindrom nastaje kada se tečnost skuplja u plućnim alveolama. Više tečnosti u plućima znači manje kiseonika u krvotoku, što onemogućava normalan rad drugih ljudskih organa.

Prema podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju zaraza, 20 do 40 odsto hospitalizovanih osoba zbog Kovida-19 dobije ovaj sindrom, dok se kod onih koji završe na intenzivnoj njezi razvije u 85 odsto slučajeva.

Istraživanja sprovedena prije pandemije pokazala su da umire 45 odsto osoba kod kojih dođe do ovog sindroma.

"Približno 80 odsto zaraženih virusom korona ima blage do srednje teške simptome i ne treba im pomoć pri disanju. Pitanje je zašto je tako. Naše istraživanje daje opciju novih terapija za liječenje sindroma uzrokovanog Kovidom-19", ističe doktor Jan.

On i njegov tim koncentrisali su se na enzim - vanćelijsku superoksidazu dismutazu. To je snažan antioksidans koji štiti tkiva i pomaže sprečavanje nastanaka bolesti.

"Ovaj antioksidans stvaraju naši mišići i puštaju ga u krvotok, odakle dospijeva do organa. Njegovo stvaranje, kako se pokazalo, podstiče fizička aktivnost", precizira doktor Jan.

Nedostatak ovog enzima povezuje se uz bolesti i stanja kao što su akutna upala pluća, ishemijske bolesti srca i zastoj rada bubrega.

Janovo istraživanje na miševima pokazalo je da blokiranje sinteze ovog enzima pogoršava probleme sa srcem, dok njeno podsticanje ima povoljan uticaj, prenose agencije.

Istraživanje dokazuje da čak i jednokratno vježbanje podiže nivo ovog važnog enzima, pa ovaj naučnik smatra da bi ljudi i u izolaciji zbog pandemije trebalo da vježbaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana