Вјежбе спречавају дистрес синдром, један од главних узрока смрти код заразе вирусом корона

Срна
Вјежбе спречавају дистрес синдром, један од главних узрока смрти код заразе вирусом корона

РИЧМОНД - Акутни респираторни дистрес синдром, један од главних узрока смрти код заразе вирусом корона, може бити спријечен редовним физичким вјежбама, наводи угледни љекар Џен Јан из Школе медицине при Универзитету у америчкој савезној држави Вирџинији.

Овај синдром настаје када се течност скупља у плућним алвеолама. Више течности у плућима значи мање кисеоника у крвотоку, што онемогућава нормалан рад других људских органа.

Према подацима америчког Центра за контролу и превенцију зараза, 20 до 40 одсто хоспитализованих особа због Ковида-19 добије овај синдром, док се код оних који заврше на интензивној њези развије у 85 одсто случајева.

Истраживања спроведена прије пандемије показала су да умире 45 одсто особа код којих дође до овог синдрома.

"Приближно 80 одсто заражених вирусом корона има благе до средње тешке симптоме и не треба им помоћ при дисању. Питање је зашто је тако. Наше истраживање даје опцију нових терапија за лијечење синдрома узрокованог Ковидом-19", истиче доктор Јан.

Он и његов тим концентрисали су се на ензим - ванћелијску супероксидазу дисмутазу. То је снажан антиоксиданс који штити ткива и помаже спречавање настанака болести.

"Овај антиоксиданс стварају наши мишићи и пуштају га у крвоток, одакле доспијева до органа. Његово стварање, како се показало, подстиче физичка активност", прецизира доктор Јан.

Недостатак овог ензима повезује се уз болести и стања као што су акутна упала плућа, исхемијске болести срца и застој рада бубрега.

Јаново истраживање на мишевима показало је да блокирање синтезе овог ензима погоршава проблеме са срцем, док њено подстицање има повољан утицај, преносе агенције.

Истраживање доказује да чак и једнократно вјежбање подиже ниво овог важног ензима, па овај научник сматра да би људи и у изолацији због пандемије требало да вјежбају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана