Šta se dešava sa crijevima ako svaki dan jedemo supu?

GS
Foto: Unsplash

Nema ko nije volio domaću supu koje su mame i bake spremale. Domaća supa hidrira organizam, utiče na probavu i korisna je kod digestivnih problema.

Naučnik sa Medicinskog centra Univerziteta u Nebraski otkrio je još neke dodatne prednosti domaće supe za zdravlje.

Ali šta se sve dešava u tijelu usljed njenog čestog konzumiranja ili na primjer svaki dan? Pravljenje supe pune povrća može poboljšati zdravlje crijeva, piše poznati sajt za ishranu Eat This, Not, That.

"Supa puna povrća je odlična za vaša crijeva iz više razloga. Unosom supe dobijate više vlakana u ishrani, što je odlično za varenje i sitost, a mnoga povrća koje se obično nalazi u njima kao što su praziluk i luk sadrže prebiotička vlakna koja hrane dobre bakterije u crevima", smatra istraživač Megi Mihalčik.

Takođe, supa je odličan izvor proteina, posebno ona sa kostima, ističe Elizabet Vord, koautor Plana ishrane za menopauzu.  Istraživač sa Medicinskog centra Univerziteta u Nebraski otkrio je da klasična pileća supa ima brojne prednosti kada ste prehlađeni. Istraživanja pokazuju da je supa od povrća najzdravija supa koju možete jesti.

Supe od povrća pune su minerala, vitamina i bioaktivnih biljnih jedinjenja. Ove supe takođe podstiču hidrataciju i sitost, više nego bilo koje drugo jelo ili piće. Ako se pravi od životinjskih kostiju sadrži kolagen koji obnavlja hrskavicu, a utiče i na svježinu kože, pa tako usporava starenje. Bonus je i što utiče na smanjenje celulita, prenosi Najžena.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana