Naučnici izračunali koliko biste trebali šetati ako radite sjedeći: Svakih pola sata pet minuta

G.S.
Naučnici izračunali koliko biste trebali šetati ako radite sjedeći: Svakih pola sata pet minuta

Kako biste smanjili štetne posljedice na zdravlje zbog sjedenja, svakih pola sata pet minuta lagano prošetajte, savjetuju naučnici u svojom nedavno obavljenom istraživanju.

Zbog tehnološkog se napretka količina vremena koju ljudi u razvijenim zemljama provode sjedeći povećava već decenijama, a razne ankete pokazuju da mnogi "u komadu" prosjede i cijeli svoj radni dan.

Problem nekretanja se od početka pandemije COVID-19 dodatno povećao jer su mnogi počeli raditi od kuće i gotovo prestali uopšte izlaziti, pa je sjedilački način života postao još očitiji zdrastveni problem 21. vijeka.

I dok trenutačne zdravstvene smjernice kažu da bi odrasli trebali "manje sjediti, a više se kretati", one ne daju nikakve posebne savjete ni strategije o tome koliko bi dugo to kretanje trebalo trajati ili koliko bi smo se često u danu trebali dizati.

- Kako biste smanjili štetne učinke sjedenja na zdravlje, svakih pola sata pet minuta lagano prošećite - savjetuju znanstvenici u svom nedavno objavljenom istraživanju u časopisu "Medicine & Scinece in Sports & Exercise".

Otkrili su, kažu, da je petominutna lagana šetnja svakih pola sata jedina strategija koja, u usporedbi s cjelodnevnim sjedenjem, značajno smanjuje razinu šećera u krvi. Konkretno, šetnje po pet minuta svakih pola sata sudionicima su smanjile skok šećera u krvi nakon jela za gotovo 60 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana