Научници израчунали колико бисте требали шетати ако радите сједећи: Сваких пола сата пет минута

Г.С.
Научници израчунали колико бисте требали шетати ако радите сједећи: Сваких пола сата пет минута

Како бисте смањили штетне посљедице на здравље због сједења, сваких пола сата пет минута лагано прошетајте, савјетују научници у својом недавно обављеном истраживању.

Због технолошког се напретка количина времена коју људи у развијеним земљама проводе сједећи повећава већ деценијама, а разне анкете показују да многи "у комаду" просједе и цијели свој радни дан.

Проблем некретања се од почетка пандемије COVID-19 додатно повећао јер су многи почели радити од куће и готово престали уопште излазити, па је сједилачки начин живота постао још очитији здраствени проблем 21. вијека.

И док тренутачне здравствене смјернице кажу да би одрасли требали "мање сједити, а више се кретати", оне не дају никакве посебне савјете ни стратегије о томе колико би дуго то кретање требало трајати или колико би смо се често у дану требали дизати.

- Како бисте смањили штетне учинке сједења на здравље, сваких пола сата пет минута лагано прошећите - савјетују знанственици у свом недавно објављеном истраживању у часопису "Medicine & Scinece in Sports & Exercise".

Открили су, кажу, да је петоминутна лагана шетња сваких пола сата једина стратегија која, у успоредби с цјелодневним сједењем, значајно смањује разину шећера у крви. Конкретно, шетње по пет минута сваких пола сата судионицима су смањиле скок шећера у крви након јела за готово 60 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана