Kalorijski deficit: Pet znakova koji ukazuju na to da ne jedete dovoljno

GS
Foto: Ilustracija

Ako ste počeli da smanjujete broj kalorija i jedete manje da biste smršali, možda ste upali u zamku i previše smanjili obroke.

Iako kalorijski deficit jeste važan za gubitak kilograma, dijetetičarka Amanda Nigbert izdvaja znakove koji ukazuju na to da ste možda pretjerali i da nemate dovoljno nutrijenata za normalno funkcionisanje tokom dana. 

1. Stalno mislite o hrani

Ako su vam misli konstantno usmerene na hranu i potrebu da nešto gricnete, to je vjerovatno zbog toga što ne jedete dovoljno. Redovan obrok vam je bio oskudan, niste uneli potrebne nutrijente i sada vam mozak šalje signale da uradite nešto po tom pitanju.

2. Nemate koncentraciju

Da li vam se često događa da ne znate gde ste krenuli, da li ste isključili peglu, ili da jednostavno zaboravite šta ste u određenom momentu želeli da uradite? To se zove kognitivna disfunkcija ili mentalna magla. Na taj način vam telo šalje signale da mu fale hranljive materije i da je vrijeme da mijenjate ishranu.

Kada ne stignete da jedete, nemojte da posežete za brzom hranom. Opredelite za salatu punu raznovrsnog povrća, piletine i avokada. Hrana bogata kompleksom B vitamina, omega 3 masnim kiselinama, folatima i antioksidansima može pozitivno da utiče na moždane funkcije.

3. Hroničan umor

Jedan od najočiglednijih simptoma da ne jedete dovoljno je stalni osjećaj umora. Dijetetičarka objašnjava da tijelo razgrađuje hranu koju jedete, a zatim je koristi kao gorivo. Ako ne nahranite tijelo na odgovarajući način, počećete da osjećate pad energije i na kraju hronični umor.

Nedovoljno hrane takođe može da vam poremeti san. Ako odete gladni u krevet, sigurno ćete teže zaspati nego inače i češće ćete se buditi tokom noći. U ovim situacijama kafa ne može mnogo da vam pomogne na duge staze.

4. Problemi sa probavom

Neredovno pražnjenje crijeva je jedan od znakova da ne jedete dovoljno. Ne unosite namirnice koje su neophodne za dobro varenje ili preskačete obroke i "bunite" organizam. Poznato je da neki ljudi odlično funkcionišu sa 2 obroka dnevno, dok je drugima potrebno da i pored glavnih obroka imaju užine. Međutim, ukoliko ste potpuno neuobročeni veoma je važno da konačno odredite vrijeme obroka i pridržavate se toga, kako biste izbjegli probleme sa varenjem i probavom.

5. Opadanje kose i loši nokti

Njega kose i noktiju je usko povezana sa onim što unosite u organizam ishranom. Ako ne unosite dovoljno hrane, važni organi poput srca i mozga će "iscrpiti" sve nutrijente, pa ih neće ostati dovoljno za kosu i nokte. Da biste to spriječili, potrebno je da unosite dovoljno namirnica koje pomažu proizvodnji keratina, proteina koji je neophodan za lijepu kosu i zdrave nokte. 

Da biste izbjegli ovakve probleme, savjet je da se konsultujete sa stručnjacima kako biste dobili adekvatnu procjenu i mršavili na zdrav način, piše Lepa i srećna

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana