Kako prepoznati depresiju

mr sci dr med Aleksandar Pejić
Kako prepoznati depresiju

Kao specijalista psihijatrije, želim da jasno objasnim simptome kliničke depresije, jer razumijevanje ovih simptoma može biti prvi korak ka traženju pomoći.

Klinička depresija nije samo loš dan ili prolazna tuga. To je duboka i trajna promjena raspoloženja koja značajno utiče na svakodnevni život. Simptomi uključuju:

- Duboku tugu ili očaj: Ovaj osjećaj je stalno prisutan, gotovo svakog dana, veći dio dana.

- Gubitak interesovanja: Aktivnosti koje su nekad pružale zadovoljstvo više ne donose radost, bilo da je riječ o hobijima, druženju ili čak omiljenoj hrani.

- Promjene apetita i težine: Neki ljudi gube apetit i mršave, dok drugi jedu više i dobijaju na težini.

- Poteškoće sa snom: To može biti nesanica ili, suprotno, pretjerana potreba za snom.

- Umor i nedostatak energije: Osjećate se iscrpljeno gotovo sve vrijeme, čak i nakon odmora.

- Osećaj bezvrijednosti ili prekomjerne krivnje: Često se osjećate krivim i preispitujete prošle postupke više nego što je uobičajeno.
- Poteškoće u razmišljanju: Teško se koncentrisati, donositi odluke ili razmišljati jasno.

- Misli o smrti ili samoubistvu: Razmišljanje o smrti nije neobično, ali ako se pojavljuju česte misli o samoubistvu, hitno je potražiti pomoć.

Ako prepoznajete ove simptome kod sebe ili nekog koga poznajete, važno je potražiti stručnu pomoć.
Klinička depresija je medicinsko stanje koje se može liječiti, a prvi korak ka oporavku je razgovor sa specijalistom. Ne oklijevajte zatražiti pomoć; niste sami u ovome.

Želim naglasiti da je mentalno zdravlje jednako važno kao i fizičko zdravlje. Naše emocionalno stanje utiče na svaki aspekt našeg života, uključujući naše tijelo, odnose i sposobnost da radimo i uživamo u životu. Ne smijemo dopustiti da stigma bude prepreka brizi o našem mentalnom zdravlju.

Stigmatizacija mentalnih oboljenja može imati duboko štetne posljedice, spriječavajući ljude da potraže pomoć koja im može promijeniti život.

Važno je razbijati mitove i predrasude te otvoreno govoriti o mentalnom zdravlju kao integralnom dijelu naše ukupne dobrobiti. Svako od nas ima pravo na zdrav um, i to je pravo koje moramo braniti sa jednakom predanošću kao i zdravlje našeg tijela.

(Autor teksta je specijalista psihijatrije)
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana