Kada je vrijeme da očistite organizam od toksina?

Agencije
Kada je vrijeme da očistite organizam od toksina?

Kada vam je organizam prepun otrovnih supstanci iz vode ili vazduha, ako ste pretjerali sa unosom hrane, pića i cigareta ili ste dugo koristili određene lijekove, tijelo će početi da reaguje na način koji baš i nije prijatan.

Ukoliko se u posljednje vrijeme prekomjerno znojite i vruće vam je bez nekog objašnjivog razloga, moguće je da tijelo pokušava da izbaci otrove pregrijavanjem i znojenjem. Ovakve simptome ne bi trebalo ignorisati da vam se zdravlje ne bi pogoršalo, već se potrudite da očistite organizam od toksina.

To možete uraditii na više načina, od izbacivanja štetne hrane i pića iz jelovnika na neko vrijeme, do pojačanog unosa vode, svježeg voća i povrća, ali i primjene probiotika uz konsultaciju sa ljekarom.

Fizička aktivnost je takođe korisna zbog bolje cirkulacije i dodatnog podsticanja izbacivanja neželjenih supstanci iz organizma.

Tijelo koristi različite načine da nam stavi do znanja da nam je potrebno čišćenje.

Nesanica

Nesanica se često povezuje sa problemima sa jetrom i znak je da je organizmu potrebna detoksikacija. Ukoliko imate problem sa spavanjem, počnite da čistite tijelo od nagomilanih otrova iz svega onoga što unosite u sebe, bilo kroz usta, bilo kroz kožu u obliku raznih krema, losiona, parfema i drugih preparata.

Hroničan umor

Normalno je da se tokom dana, posebno radnog, čovjek ponekad osjeća umorno. Ali ako ne uspijeva da se odmori uz sve napore, čak i nakon jutarnjeg buđenja, umor postaje hroničan i tad nešto nije u redu. Postoji mogućnost da je organizam pretrpan toksičnim supstancama.

Problemi sa kilogramima

Ako pokušavate da izgubite kilograme upornim vježbanjem i pravilnom ishranom, a rezultata nema, veoma je moguće da se radi o prezasićenosti tela otrovnim supstancama. Kao i kod stalnog umora, i u ovom slučaju toksini mogu ometati pravilan hormonalni rad.

Nakupljanje sala u predelu stomaka

Nakupljanje neželjenih, štetnih supstanci u organizmu može da dovede do stvaranja masnog tkiva u predjelu stomaka. U tom slučaju potrebna vam je detoksikacija koju možete da sprovedete uz konsultaciju sa stručnjacima različitih grana medicine.

Imate zadah

U tom slučaju, čak i uz pravilnu oralnu higijenu loš zadah i dalje postoji. To je znak da nešto u organizmu ne funkcioniše kako treba. Može biti povezano sa sistemom organa za varenje, ali i ukazivati na to da se jetra bori kako bi očistila telo od otrova.

Česte glavobolje

Ukoliko vas često boli glava, moguće je da vas telo upozorava na preveliku količinu nagomilanih otrova. Prisustvo toksina u organizmu jedan je od najčešćih uzroka glavobolje.

Zatvor

Problemi sa crijevima i zatvor mogu da prouzrokuju želudačne tegobe, glavobolje, bolove i osećaj umora. To se događa i u slučaju ako je organizam prezasićen toksinima jer tada ne može adekvatno da vari hranu koja ulazi u telo pa se čitav organizam muči.

Smetaju vam mirisi

Ako intenzivno reagujete na mirise poput parfema, moguće je da vam telo poručuje da ste postali pretjerano osetljivi na hemikalije. To je znak da je otrova u telu previše i vaš organizam ne želi dodatne količine. Neki od znakova osetljivosti na mirise su mučnina i glavobolja pošto udahnete sitne čestice veštačkih mirisa.

Bolovi u mišićima

Toksini nepovoljno utiču na mišiće i zglobove, pa ako niste vežbali ili nekako drugačije se fizički opteretili, a bole vas mišići, to može biti znak da telu treba čišćenje od otrova.

Problemi sa kožom

Konstantan problem sa aknama je takođe jasan pokazatelj toga da je telo preopterećeno toksinima koji u njega dolaze putem hrane ili iz proizvoda za njegu kože. Na prisustvo toksina u organizmu mogu ukazati i pojava osipa, ekcema ili psorijaze.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana