Izazivaju nesanicu: Boja jastučnice utiče na kvalitet sna

GS
Izazivaju nesanicu: Boja jastučnice utiče na kvalitet sna

Stručnjaci ističu kvalitetan, okrepljujući san je veoma važan za normalno funkcionisanje i oporavak organizma, ukoliko ne spavate dovoljno, velika je vjerovatnoća da će se javiti brojni fizički i psihički problemi, na kvalitet sna utiče nekoliko faktora, a među njima je i boja jastuka.

Saznajte kako boja jastučnice utiče na san.

Ljeti, kad su temperature pakleno visoke, miran san bez klime je praktično nemoguće. Međutim, postoje još neki faktori koji, osim vremenskih prilika, takođe utiču na kvalitet spavanja. Jedan od njih je boja jastuka.

Naučnici su odavno otkrili da boje na određeni način utiču na našu psihu. Prema riječima stručnjaka za spavanje Karen Ju, postoji nekoliko boja koje pogoršavaju san. To su ljubičasta, crvena, jarkoružičasta, siva i smeđa. Zbog toga je najbolje da ne kupujete jastuk ni u jednoj od ovih boja.

Ljubičasta je, na primjer, snažno povezana sa kreativnošću, što vam može otežati čvrst san. Crveni jastuci mogu da učine da se osjećate previše napeto i uznemireno. Jarkoružičasta ima iste kvalitete kao i dvije već pomenute boje. Zbog smeđe boje, može se desiti da se ujutru, nakon što se probudite, osjećate tužno i bezvoljno. Isti efekat ima siva.

S drufge strane, specijalista za spavanje napominje da određene boje mogu da ubrzaju proces uspavljvanja i poboljšaju san. To su na primer, plava, bljedolila i boja lavande, prenosi Mondo.ba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana