Изазивају несаницу: Боја јастучнице утиче на квалитет сна

ГС
Изазивају несаницу: Боја јастучнице утиче на квалитет сна

Стручњаци истичу квалитетан, окрепљујући сан је веома важан за нормално функционисање и опоравак организма, уколико не спавате довољно, велика је вјероватноћа да ће се јавити бројни физички и психички проблеми, на квалитет сна утиче неколико фактора, а међу њима је и боја јастука.

Сазнајте како боја јастучнице утиче на сан.

Љети, кад су температуре паклено високе, миран сан без климе је практично немогуће. Међутим, постоје још неки фактори који, осим временских прилика, такође утичу на квалитет спавања. Један од њих је боја јастука.

Научници су одавно открили да боје на одређени начин утичу на нашу психу. Према ријечима стручњака за спавање Карен Ју, постоји неколико боја које погоршавају сан. То су љубичаста, црвена, јаркоружичаста, сива и смеђа. Због тога је најбоље да не купујете јастук ни у једној од ових боја.

Љубичаста је, на примјер, снажно повезана са креативношћу, што вам може отежати чврст сан. Црвени јастуци могу да учине да се осјећате превише напето и узнемирено. Јаркоружичаста има исте квалитете као и двије већ поменуте боје. Због смеђе боје, може се десити да се ујутру, након што се пробудите, осјећате тужно и безвољно. Исти ефекат има сива.

С друфге стране, специјалиста за спавање напомиње да одређене боје могу да убрзају процес успављвања и побољшају сан. То су на пример, плава, бљедолила и боја лаванде, преноси Mondo.ba.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана