Gubitak antitijela 6 mjeseci poslije "Sinovak" vakcine

Tanjug
Foto: GS

PEKING- Antitijela koja se stvaraju poslije kineske vakcine "Sinovak Biotek" protiv kovida-19 pala su ispod ključnog praga za oko šest mjeseci nakon druge doze kod većine onih koji su je primili, dok je treća doza imala snažan podsticajni efekat, navodi se u jednoj laboratorijskoj studiji.

Kineski istraživači izvjestili su o nalazima studije na osnovu uzoraka krvi uzetih od zdravih odraslih osoba starosti između 18 i 59 godina, prenosi agencija Rojters.

Među učesnicima koji su primili dvije doze, u razmaku od dvije ili četiri nedjelje, samo 16,9 odsto, odnosno 35,2 odsto, imali su i dalje neutrališuća antitela koja su iznad onog što istraživači smatraju pragom koji se može detektovati šest mjeseci nakon druge doze, navodi se u toj studiji.

Indonezija i Tajland su se već dogovorili da, kao treću dozu, daju vakcine "Moderna", odnosno "Fajzer", nekim ljudima koji su u potpunosti vakcinisani "Sinovakom", usled zabrinutosti zbog njene efikasnosti protiv prenosivijeg delta soja korona virusa.

Turska je počela da nudi treću dozu "Sinovaka" ili "Fajzera" nekim ljudima koji su dobili vakcinu "Sinovak". Krajem juna, "Sinovak" je isporučio više od milijardu doza vakcina, koje su ključne za imunizaciju u Kini, Brazilu, Indoneziji i Čileu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana