Губитак антитијела 6 мјесеци послије "Синовак" вакцине

Танјуг
Foto: ГС

ПЕКИНГ- Антитијела која се стварају послије кинеске вакцине "Синовак Биотек" против ковида-19 пала су испод кључног прага за око шест мјесеци након друге дозе код већине оних који су је примили, док је трећа доза имала снажан подстицајни ефекат, наводи се у једној лабораторијској студији.

Кинески истраживачи извјестили су о налазима студије на основу узорака крви узетих од здравих одраслих особа старости између 18 и 59 година, преноси агенција Ројтерс.

Међу учесницима који су примили двије дозе, у размаку од двије или четири недјеље, само 16,9 одсто, односно 35,2 одсто, имали су и даље неутралишућа антитела која су изнад оног што истраживачи сматрају прагом који се може детектовати шест мјесеци након друге дозе, наводи се у тој студији.

Индонезија и Тајланд су се већ договорили да, као трећу дозу, дају вакцине "Модерна", односно "Фајзер", неким људима који су у потпуности вакцинисани "Синоваком", услед забринутости због њене ефикасности против преносивијег делта соја корона вируса.

Турска је почела да нуди трећу дозу "Синовака" или "Фајзера" неким људима који су добили вакцину "Синовак". Крајем јуна, "Синовак" је испоручио више од милијарду доза вакцина, које су кључне за имунизацију у Кини, Бразилу, Индонезији и Чилеу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана