Dovoljna samo šoljica dnevno: Ove bobice su pravi melem za mozak

Sputnik
Foto: Pixabay

Samo šoljica dnevno brusnica može da poboljša pamćenje, uspori razvoj demencije i smanji vrijednosti lošeg holesterola, pokazalo je istraživanje naučnika sa britanskog univerziteta.

Oni su proučavali prednosti konzumiranja oko 100 grama brusnica dnevno među ispitanicima starosti od 50 do 80 godina i nadaju se da bi njihova saznanja mogla da utiču na prevenciju razvoja neurodegenerativnih bolesti, poput demencije, objavio je „Sajens dejli“.

Vazur je napomenuo da su ranije studije pokazale da je veći unos flavonoida u ishrani povezan sa sporijim padom kognitivnih sposobnosti i sporijim razvojem demencije.

„Otkriveno je i da hrana bogata antioksidansima antocijaninom i proantocijanidinom, koji bobicama daju crvenu, plavu ili ljubičastu boju, poboljšava kognitivne sposobnosti. Brusnice su bogate ovim mikronutrijentima i poznate su po svojim antioksidativnim i protivupalnim svojstvima. Stoga smo željeli da saznamo više o tome na koji način brusnice mogu da doprinesu smanjenju neurodegenerativnih promjena povezanih s procesom starenja“, dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana