Довољна само шољица дневно: Ове бобице су прави мелем за мозак

Sputnik
Foto: Pixabay

Само шољица дневно брусница може да побољша памћење, успори развој деменције и смањи вриједности лошег холестерола, показало је истраживање научника са британског универзитета.

Они су проучавали предности конзумирања око 100 грама брусница дневно међу испитаницима старости од 50 до 80 година и надају се да би њихова сазнања могла да утичу на превенцију развоја неуродегенеративних болести, попут деменције, објавио је „Сајенс дејли“.

Вазур је напоменуо да су раније студије показале да је већи унос флавоноида у исхрани повезан са споријим падом когнитивних способности и споријим развојем деменције.

„Откривено је и да храна богата антиоксидансима антоцијанином и проантоцијанидином, који бобицама дају црвену, плаву или љубичасту боју, побољшава когнитивне способности. Бруснице су богате овим микронутријентима и познате су по својим антиоксидативним и противупалним својствима. Стога смо жељели да сазнамо више о томе на који начин бруснице могу да допринесу смањењу неуродегенеративних промјена повезаних с процесом старења“, додао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана