Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti: Ovu hranu ne treba prati prije kuhanja

GS
Foto: Ilustracija

Znate li da neke namirnice nikako ne biste trebali prati prije termičke obrade.

Kako navodi Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti, pranjem možete samo upropastiti namirnicu.

Nikada ne perite sirovo meso, puretinu, piletinu, jaja

Nakon što ste kupili meso u dućanu, prva vam je pomisao da ga morate oprati kako bi se riješili moguće prljavštine. Ipak stručnjaci savjetuju da to ne radite jer pranjem tih namirnica možete samo bakterije ostaviti u sudoperu, na radnoj površini koje onda mogu završiti na drugoj hrani, poput salate ili voća i na kraju mogu uzrokovati zarazu.

Nedavno istraživanje otkrilo je kako pranje mesa može samo uzrokovati dodatnu kontaminaciju u kuhinji što može uzrokovati bolesti uzrokovane hranom.

- Ne perite svježe meso i meso od peradi jer sadrže bakterije koje se mogu zadržavati na površini i tako se naći i na namirnicama na kojima nisu bile, a koje vi možete pojesti, savjetuju iz Američke agencije za sigurnost hrane.

Naglašavaju i kako je većina bakterija čvrsto prilijepljena na meso, pa ih pranjem možete samo raširiti po kuhinji.

Oprana jaja podložna nakupljanju bakterija

Conor O'Flynn, voditelj kompanije O Flynn Medikal, pojašnjava kako tim postupkom možete bakterije, poput salmonele, prenijeti sa površine u unutrašnjost namirnice.

- Kada perete jaja, prirodna barijera opne može biti ugrožena i tako štetne bakterije mogu ući u jaje, što se smatra odličnom podlogom za množenje bakterija – dodaje Conor O'Flyn.

Bakterije mogu ući u jaje i ako ih ne kuhate dovoljno dugo.

Iz Američke agencije za hranu kažu da kada kokoš snese jaje ona imaju prirodnu zaštitnu opnu koja ih štiti od bakterija. Ta opna se uništava kada se peru radi prodaje i zamjenjuje se tankim slojem jestivih ulja koja će osigurati njihovo trajanje. Bilo kakvo dodatno ispiranje jaja nije dobrodošlo.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana